tisdag 24 november 2015

Mika vs Mika av Ylva Wallin

När vi nu arbetar med hälsa och idrott på skolan så passade jag som sagt på att läsa lite in mig lite för att kunna tipsa eleverna om lite olika titlar. Det här är en helst suveränt passande bok då den handlar om en tjej på högstadiet som älskar att träna men tar träningen lite för långt och fårätstörningar.
Mika har bestämt sig för att bli bäst i orientering och sluta hamna på mediokra 5:e platser på tävlingarna med klubben. Hon börjar föra träningsdagbok och tänker visa alla att hon är någon att räkna med, någon som kan leva upptill föräldrarnas förväntningar. Samtidigt börjar hon också tänka allt mer på kosten. Tidigare åt hon stora måltider för att få rejält med energi men snart märker hon att bara hon går ner ett par kilo i vikt så kan hon springa mycket snabbare och det leder till en ond cirkel då hon tillslut slutar äta helt. Allt för att bli så bra som möjligt. Hon ser inte vad de kompisarna ser. Att hon blir allt magrare och istället för att ta medaljer så går det allt sämre för henne. Hon svimmar i spåret och kompisarna blir arga när tränaren får ägna tid åt att köra hem Mika istället för att satsa på deras träning.

På besök i en annan skola träffar hon Nino. Killen som verkligen ser henne som hon är, inte som något han vill att hon ska vara. Men Nino är invandrare och Mika är adopterad, vilket leder till helt andra problem i skolan och på träningen.


Mika tacklas med sina problem men för den äldre läsaren är det också rätt tydligt att problemet inte är träningen eller maten utan att Mika inte känner att hon duger eller hör hemma någonstans. Det är helt enkelt en historia om att växa upp och om att stå upp för vem man är. Om psykisk ohälsa och om att våga se och stötta varandra. Dessutom är den lättläst. Hur bra som helst. Inga pekpinnar men däremot skulle jag kunna tänka mig att den främst vänder sig till tjejer med de problem som kan uppstå i tajta kompisgäng. Även om jag tror att killar skulle kunna läsa och uppskatta den här verkligen också. Tror att den här boken kan vara lite svår att få tag i nu då den har några år på nacken, men borde finnas kvar på många bibliotek. 

Inga kommentarer: