måndag 30 november 2015

En bok för flera åldrar

Abbe och hans vuxna åker till GreklandAbbe och hans vuxna åker till Grekland av Björn Augustson och Hanna Ekegren

Detta är andra boken om Abbe men jag har faktiskt inte hittat första boken. Den var utlånad på mitt lokala bibliotek vilket väl tyder på att den är populär kan jag tänka. För det är onekligen en rolig idé även om jag tror att det i detta fall är en typisk sådan där bok som barnen tycker är roligare än de vuxna gör…

För så knasigt, Björn och Hanna vänder helt på rollerna i Abbes familj. Här är det Abbe som är ansvarfull och föräldrarna som man får uppfostra. Kan tänka mig att många barn skrattar gott åt att Abbe säger till föräldrarna på skarpen att de är för vuxna för att bestämma själva och att det är han som berättar att de ska åka till Grekland. De vuxna blir alldeles till sig och hoppar och skrattar men börjar genast kivas om packningen. Pappaskriker att det är orättvist att mamman får packa sin väska själv och sedan att det var orättvist att hon fick börja packa före honom. Pappan packar bara mobiltelefoner och mamman glömmer typ allt viktigt, som badkläder och solskydd. Abbe skrockar gott åt hur härliga de ändå är, hans vuxna, och packar om.

Det fina med den här boken är att den passar så många olika åldrar. Det sägs aldrig rätt ut hur gammal Abbe och hans kompis Paloma är. Man kan absolut läsa den högt för sin förskolekotte men barn i skolåder kan definitivt läsa den här med behållning också. Kan se barn ända upp i 3:an gilla det här. Knasig humor går hem. Dessutom är det lättläst för de lite äldre, vilket inte är fel. Har man barn i flera åldrar kan det här alltså fungera fint som högläsning för allihop. Tumme upp för det.

Inga kommentarer: