tisdag 17 november 2015

Det stora julboksinlägget

Nu är den tid på året då man måste börja planera ordentligt om man ska ha sin december och julläsning klar när Advent står för dörren. Trogna läsare av Bokomaten vet att jag (och flera andra med mig i Bokbloggarmaffian) är julknarkare av rang och brukar sätta i mig såväl slisk som cozy crime. I år verkade listan länge bli ganska tunn men efter att ha konsulterat ihyllan, surfat runt på nätbokhandlarna lite och gjort en djupdykning i ungdomslitt för jobbet så blev listan snarare oöverstigligt lång! 

Jag kommer naturligtvis inte att läsa alla dessa böcker i jul men de är i alla fall de titlar som står på ”kanske-listan” i år och flera av dem har jag redan klickat hem på ett eller annat sätt.

Boyfriend by Christmas
Men vi börjar väl, som sig bör, med julslisket. Aningens krystade och romantiska intriger är inget jag trycker i mig året runt, men till jul faller alla hämningar och jag trycker i mig lika mycket chokladpraliner som flickor som blir dumpade av losers innan jul men finner kärleken på Tiffanys/hemma i byn/på Harrods/skrivbordet bredvid/under granen (nåja). Här är listan som den ser ut i år.

Boyfriend by Christmas av Jenny Stallard av Jenny Stallard. Journalisttjej får i uppdrag att skaffa pojkvän. Lagom otroligt och precis rätt i december.

Mistletoe and Mayhem (e-bok)One Wish in ManhattanMistletoeand Mayhem av Catherine Ferguson. Kaotiskt, roligt och romantiskt om en tjej som ska “hålla i julen” och då får små personliga problem som noll pengar, jobb eller pojkvän inte stå i vägen.


A Miracle at Macy's av Lynn Marie Hulsman. Även här jul i NY. Romantik blandat med humor om jag förstår beskrivningen rätt. Borde kunna bli lagom juligt.
A Miracle at Macy'sNu har jag redan några hyllvärmare i den här kategorin så vi får väl se vad det blir som plockas fram i december.
Let It Snow: Three Holiday Romances 
Sedan har vi ungdomsböckerna. Där har jag två samlingar jag funderar på.

Let it snow är en samling med tre noveller (av bl a John Green) med romantiska julberättelser. Av beskrivningen att döma låter det som rätt mycket cross over.

My True Love Gave to MeMy true love gave to me är en samling berättelser med Stephanie Perkins (Anna och den franska kyssen) som huvudredaktör. Line upen låter makalöst bra! Ally Carter Holly Black Laini Taylor Rainbow Rowell Matt de la Pena David Levithan Stephanie Perkins Kiersten White Kelly Link Jenny Han Gayle Forman Myra McEntire. Kom igen liksom. Innehåller 12 noveller så man kan ta en varannan dag ända fram till jul. Som en semikalender.=)

Murder at the Old VicarageSilent Nights: A British Library Crime ClassicDå går vi över på läskigheterna. I år har jag två deckare på lut men har bara beställt den ena. Får se hur jag gör. Älskar British Library Crime Classic som kommit ut med en del glömda pärlor. Visserligen av varierande kvalitet, men så är det ju verkligen med det nya som kommer ut också.

Silent Nights: Christmas Mysteries. En samling glömda deckarnoveller från förra seklets första halva. Tänk att plocka fram en av dem på julaftonskvällen när julgröten lagt sig som ett täcke över allt i magen.

Crime at ChristmasMurder at the Old Vicarage av Jill McGown. Klassisk cozy crime och en hyllning till Christies berättelser står det i beskrivningen. Låter ju perfa.

Crime at Christmas C. H. B. Kitchin ska också vara en klassisk detektivhistoria från deckarens guldålder. Framgår inte när den kom ut första gången, bara att det är en bortglömd julpärla.


Ja, det var det hela! Puh! Knappt så jag orkar läsa någon av dem efter att ha skrivit denna enorma lista, men vi får väl se vilka det kan tänkas bli. Har ni några favoriter i årets julskörd? Kanske Mårten Sandéns saga ”Skorstensjul” som jag inte listade här men som väl år årets julbok i barnbokhandeln. Vad brukar ni annars föredrar när julen närmar sig? Slisk eller slusk? Romantik eller deckare eller kanske rent av socialrealism?

6 kommentarer:

Lena sa...

Jag är usel på att läsa julrelaterade böcker. Förra året blev det bara en, hoppas på fler i år.

Lisa sa...

Varannandagsnovelljulkalender! Bra grej! :)

Bokomaten.. sa...

Lena: Tycker nog att en är ganska bra jobbat ändå. Och det ska ju inte vara något jobbigt utan bara något man gör om man vill för att komma i stämning.:)

Lisa: Eller hur! Så kan man missa någon dag och ändå komma ikapp.:) P

Västmanländskan sa...

Så många bra tips! Kul idé med varannandagskalender ;)

Mrs E sa...

Trevliga tips, får se om jag får ihop ett inlägg om min christmas reading.

Bokomaten sa...

Gör det Mrs E, skulle vara spännande att se!