torsdag 19 november 2015

Curly Bracket: Den gömda koden av Johan Wendt, Tor Moström och Peter Bergting

Curly Bracket: Den gömda kodenÄnnu en serieroman för mellanåldern som jag tror och hoppas kommer att gå hem finfint! För jag hade älskat det här som barn. En tredjedel av boken är dessutom ägnad åt fakta, olika problem som Curly Bracket får lösa och en introduktion till ”datalogiskt tänkande” som Curly Bracket ägnar sig mycket åt. Jag tror att tanken är att lyfta hur viktig den här kunskapen kan komma att bli inom en väldigt snar framtid och att det är grunden för programmering. Det är mycket matte och kodknäckande. Riktigt spännande och framför allt tror jag att det är roligt om man känner att man förstår och faktiskt lär sig något. För det är inte gjort i en handvändning det här utan är på en granska avancerad nivå. Cool kunskap dessutom. Att kunna knäcka koder och lösenord och matteknep av en helt annan typ än den i matteboken måste vara en verklig kick. Men det är svårt så jag vet inte om jag egentligen självklart skulle tänka mellanålder på den här boken, snarare högstadiet och den kan säkert passa en del äldre också.

Boken utspelar sig i en fiktiv framtid där alla människor tilldelas arbetsuppgifter efter vad staten eller snarare företaget Corpuratus bestämmer och bedömer. Curly Bracket är en av de bästa eleverna på Corpuratus internatskola som utbildar kodare . Många slås ut och får inte ens chansen att göra slutproven men när Curly är mitt inne i sitt slutprov så är et någon som hackar sig in i hennes uppdrag och ger henne chansen att välja annorlunda. Att ta reda på sanningen om Corpuratus och sina föräldrar istället för att bli en kugge i företagets maskin.


Detta är första delen i en ny serie och slutet är också väldigt öppet och det känns lite som att sluta mitt i ett avsnitt. Jag tror dock att problemuppgifterna är tänka att vara lika viktiga som själva historien och de tar som sagt också upp en tredjedel av boken. Oklart när nästa del i serien kommer men för att hålla entusiasmen uppe så bör de nog inte vänta alltför länge, definitivt inte ett år i alla fall. 

Inga kommentarer: