torsdag 29 oktober 2015

Tonårsrysare enligt klassiskt mått!

Nattbuss 198Nattbuss 198 av Niklas Krog

Niklas krog är en mångsidig ungdoms- och barnboksförfattare som definitivt inte har nischat sig mer än möjligen genom att skriva lite mer lättillgängliga böcker. Många av hans böcker kan läsas även av de som har lite svårare för att ta till sig text då de inte är de tyngsta tegelstenarna i hyllan. Men fortfarande både bra och spännande. Annars är det sport, fantasy eller kanske skräck, som i den här. Och rysligt är det.  

Johan tar bussen hem efter en blöt kväll på fest med några kompisar. Det är sent och på bussen sitter bara Johan, busschauffören och ett gäng högljudda killar längst bak. Johan mår dåligt av för mycket alkohol och böjer huvudet framåt när chauffören ser vad han är på väg att göra. Han skriker att ska han kräkas får han gå av bussen och bromsar och kör in till sidan och då bryter helvetet lös! In genom framrutan far något oformligt samtidigt som bussen förlorar balansen och kraschar när den kör av vägen. Johan är på väg att förlora medvetandet av alkoholdimma, spya och yrsel efter kraschen men han hör skriken i bussen och ser i dimma hur något eller någon sliter sönder killarna längst bak. Bussen rullar runt och Johan kastas ut genom ett fönster. På avstånd ser han hur något kryper genom bussgången fram mot förarplatsen när den bussen fattar eld.

På något sätt lyckas Johan ta sig hem i säng och dagen därpå minns han knappt någonting från natten innan. Allt flyter ihop som en dimma men han känner sig märkligt stark trots en rejäl bakfylla. Dagarna går och minnesbilderna börjar komma tillbaka samtidigt som han läser om busskraschen i tidningen. Han har ändå svårt att tro att han faktiskt var med på bussen utan tänker att det är hans hjärna som spelar honom ett spratt och blandar ihop dröm medverklighet. Men det är uppenbart att något hänt som förändrat honom. Johan själv skyller på att han slutligen har kommit över föräldrarnas skilsmässa men innerst inne är han osäker på om det bara är det. Han är starkare, möter folks blockar på ett sätt han inte har gjort sedan han var 10 år och springer fort som vinden på idrotten i skolan. Johan går från att ha varit totalt osynlig till att bli kaxig och en av de mest populära i skolan på bara en natt. Snart står det klart att någonting hände Johan den där natten, något som inte bara påverkat honom positivt.


Ja, men jaaa, mer klassisk skräck för ungdomar!! Det kom en del för några år sedan när Magnus Nordin var som mest produktiv och populär och han har också hållit fanan högt men det behövs mer! Det här kommer gå hem som smör! Vardagsskräck med både traditionella monster, rädslor och hemskheter, men förlagt i en förortsidyll med vanliga skolungdomar. Skitbra! Mer sånt! Och jag gillar det också. Det är lättläst och precis lagom rysligt med en ganska blodig upplösning så inget för de minsta men för tonåringen tror jag att det är perfekt!

1 kommentar:

Eli sa...

Åh, låter fantastiskt! Ska genast läsa :)