måndag 5 oktober 2015

Grafisk fantasy och vardagsskildring för mellanåldern

Nour och den magiska dryckenNour och den magiska drycken av Alexandra-Therese Keining och Peter Bergting

En grafisk roman eller serieroman för mellanstadiet med lite magiska inslag och vardagsskildring? Jajamensan, och bra är det också! Mina elever i år 2-6 är som tokiga i flera serieromaner, men främst Amulett. Det här skiljer sig ju ganska mycket från Amulett-böckerna men tror att en del av de som gillar dem även kan gilla det här.

Nour går i en vanlig skolan någonstans i  Sverige och blir mobbad av några tjejer i klassen. Ingen vågar vara vän med henne av rädsla för att själva bli utsatta. Varje rast gömmer sig Nour inne på skoltoaletten men ofta hittar tjejerna henne och tvingar henne att dricka mjölk som de vet att hon hatar. Nour är annorlunda. Hon gillar té och äter helst persisk mat, som de har hemma. En dag när hon är på marknaden och går några ärenden åt sin pappa så får hon ett paket té av en av försäljarna. Teet är magiskt och om hon dricker det och önskar något riktigt starkt innan hon går och lägger sig så ska hennes önskan gå i uppfyllelse. Och mycket riktigt, när Nour vaknar kan hör höra vad alla runt omkring henne tänker. Både människor och djur. Hon hör vad de elaka mobbarna tänker och hon hör varför en lilla igelkotten hittar har så ont. Och att den kommit bort från sin mamma och pappa. Nour bestämmer sig för att hjälpta igelkotten och får kanske även en vän på kuppen…

Jag gillar verkligen att detta inte ”bara” är ett fantasyäventyr utan att det först och främst är en bok om en ensam tjej som önskar sig bort från den situation hon befinner sig i. Det är mycket mer en historia om hur jobbigt Nour har det i skolan än om att hon kan prata med djur, men det är ändå just blandningen som verkligen gör den här boken så bra. För hur många barn har inte önskat att de var lite magiska, att något speciellt skulle hända som gör allt det där jobbiga lite mer ok? Och hur många har inte önskat att de kunde prata med sina husdjur, på riktigt?

Jag hoppas att den här duon gör fler böcker ihop, om inte om Nour så gärna om något annat. För det här är både bra, spännande och kommer förhoppningsvis att bli otroligt poppis bland mina elever. 

Inga kommentarer: