lördag 31 oktober 2015

Färjan av Mats Strandberg

FärjanOM freaking G! Detta är så himla bra på alla möjliga sätt så jag vet inte till mig! Jag hade kunnat sträckaläsa den här boken på en helg om jag hade haft möjlighet för jag slukar allt med Baltic Charisma och riktigt känner hur jag befinner mig ombord trots att jag aldrig åkt Finlandsfärja i hel mitt liv. Det är makalöst otäckt och börjar egentligen nästan redan i första kapitlet trots att de verkliga läskigheterna inte brakar igång förrän nästan halva boken in.

Strandberg följer ett antal olika passagerare och personer i personalen och byter perspektiv i varje kapitel för att vi ska få ta del av händelseförloppet från såväl den avdankade schlagerstjärnan i karaokebaren som den pensionerade läkarsekreteraren på väg på sitt livs äventyr. Till en början är allt så lugnt det nu kan vara på en finlandsfärja. Inga ovanliga blodigheter och händelser, men det fantastiska är att så som Strandberg beskriver det så är Finlandsfärjan i sig med allt vad det innebär av karaktärer, sprit, sex, spyor och bråk fullt tillräckligt för en hel skräckroman bara det!


Men det stannar naturligvis ändå inte bara där. För om bord på båten stiger även en mmager mor och hennes bleka son. Modern går på jakt på båten, inte efter ett hemsläp i den vanliga bemärkelsen utan med mer mordiska motiv. Fast sonen har tröttnat på deras torftiga tillvaro och har bestämt sig för att göra uppror, och tillsammans med en alltför villig person i personalen så drar han igång ett skräckvälde utan desslike på båten. Det börjar så enkelt med en man som tillsynes verkar galen, kanske smittad av rabies? Men en person biter en annan, de två biter ytterligaer två. Och hur lång tid kan det ta? Innan alla på båten bildar en enda blodtörstig och galen arme!? Och vad händer emd människorna i en kris som denna? Vem kommer att hänsynslöst gå över lik för att överleva? Vem kommer att ta på sig ledarrollen? Det är både underhållande, sjukt spännande och faktiskt ganska intressant! Och jag ÄLSKAR det! För mitt i skräcken är det dessutom så himla mycket av den bästa sortens svarta humor. Blotta tanken på en vampyrattack, eller om zombieapokalypsen skulle ta sig början på en Finlandsfärja är ju så absurt rolig att man liksom måste skratta åt galenskapen. Underbart! Mästerligt berättad skräck är vad det här är! Heja Mats!

1 kommentar:

MissMagic sa...

Åh vill verkligen läsa denna! Låter fantastisk! :)