torsdag 1 oktober 2015

De odöda – skräckberättelser Theorin, Ajvide Lindqvist, Hellberg, Jensen m fl

De odöda : skräcknovellerDet här är en samling med både gamla och moderna skräckhistorier som kom för några år sedan. Att jag köpte den nu var för att vi ska ha skräcktema på skolan där jag jobbar och 15% eller 15 sidor är vad man max får kopiera ur en bok om man har svårt att få ihop klassuppsättningar. Då passar ju noveller utmärkt!

Jag hade tänkt att jag därmed bara skulle läsa de noveller som är max 15 sidor långa för att kunna plocka ut och rekommendera. Det höll inte riktigt.. När jag väl var fast så kunde jag ju liksom bara fortsätta. Kvaliteten och skräcknivån varierar. Allt underhåller på sitt sätt, men det är mer eller mindre otäckt. Min egna stora favorit, Amanda Hellberg, är faktiskt en av de berättelser jag har svårast för, medan Zombie/Cathulu/Splatter-berättelsen av Caroline L Jensen berör på djupet. Naturligtvis för att det är en pappa som kämpar för sitt och sina barns liv mot ett dreglande monster och mot sina egna demoner om att klara sig själv först eller offra sig för barnen.

Det är en mycket bred samling och det är roligt att hitta den här också då det oftast är samlingar med spökhistorier och skräck för barn som går att hitta när man söker runt lite. Det här är skräck på en helt annan nivå. Roligt är också att Selma Lagerlöf är representerad med en förskräcklig berättelse om ett rövarband som kidnappat och torterat en ung flicka. Hon var ju rätt otäck emellanåt, tanten. Har haft lite svårt att hitta någon berättelse av henne dock. Den här framstår nog som lite torr för många 14-åringar. Speciellt i jämförelse med Jensens berättelse som jag nämnde tidigare, men med tidsperspektivet och det faktum att hon fick nobelpriset i litteratur så kan den nog ändå vara intressant att läsa. Den är trots allt inte så lång.


På det hela taget en bra sammansatt samling som ger en ypperlig introduktion till några olika författare om man sedan blir sugen på mer. 

2 kommentarer:

Monika sa...

Jag gillade Amanda Hellbergs novell, men min absoluta favorit var, helt otippat, Åke Edwardsons :)

Eli sa...

Jag gillade också Åke Edwardsons novell, tyckte den var riktigt bra skriven! Blev också riktigt skrämd av Andreas Romans...