måndag 14 september 2015

Om Carol Goodman skrivit deckare

A Party In San NiccoloA party in San Niccolo av Christobel Kent

Jag har väntat på tok för länge med att skriva om den här boken. Jag läste när vi befann oss nere i Florens i sommar och avslutade den när vi kommit hem i början av juli. Jag vill dock få ner någonting om den för det är utan tvekan den bästa bok jag läste i sommar och det vore synd och skam om jag inte fick ut i bloggosfären vilken pärla det här är.

Jag har läst en del av Kents tidigare böcker då hon bl a har skrivit en deckar-serie som utspelar sig i Florens om privatdeckaren Sandro Cellini. I år har hon dessutom släppt den uppmärksammade  ”The Crooked House” som nämns i samma sammanhang som Gillian Flynns ”Gone girl”. Den står fortfarande oläst i hyllan där hemma, men den här fick åka med på semestern eftersom även denna utspelar sig nästan uteslutande i Florens. Det var också därför jag köpte den en gång i tiden efter mycket letande, då jag hittade den på Better World Books. Guldgruva för äldre titlar.

Anyways. A party in san Niccolo handlar om en medelålders kvinna i England, Gina, som lämnar sin familj några dagar för att besöka en vän i Florens och vila upp sig. Stressen där hemma med barnen har gjort henne allt mer nedtyngd och sliten och hennes make hoppas att miljöombyte och semester från alla måsten ska göra henne gott.

Vännen, en gammal studiekamrat från studenttiden, bor i en flott våning med sin berömda arkitektmake i Florens och har byggt upp en egen verksamhet kring matlagningskurser. De umgås med stadens högst uppsatta och bor sporadiskt ihop med mannens två tonårsdöttrar sedan ett tidigare äktenskap.

Knappt hinner hon landa dock förrän ett bestialiskt mord uppdagas och man förstår att det är en an döttrarnas bästa väninnor. Alla är misstänkta och Gina dras mot sin vilja in i härvan.

Samtidigt planerar en av stadens äldre expats, Francis, sin årliga födelsedagsfest. En fest som brukar vara årets händelse bland de inflyttade engelsmännen i staden och delvis även bland Florentinarna själva. Gina roar sig med att lära känna folket, sin vän Janes vänner, Francis och en desillusionerad journalist som inte kan låta bli att nysta i den unga flickans död. Trots mordutredning och Ginas allt större insikt i stadens mindre smickrande sidor med droghandel, prostitution mm, så blir det den bästa veckan på länge i hennes liv och staden och dess invånare förändrar henne för alltid.

Jag ÄLSKAR det här. Kanske mycket för att jag kände igen mig så otroligt mycket i huvudpersonen som sliter med att få vardagen att gå ihop och längtar efter att bara vara sig själv, samtidigt som hon älskar sina barn mer än något i hela världen. Den där kluvenheten är så otroligt bekant. Det faktum att staden och miljöerna påverkar henne något så grundläggande och att jag verkligen känner igen mig idet också gör den bara än bättre just för mig.

Men det är inte bara igenkänningen som gör att jag älskar det här. Det är något med det lugna men samtidigt informationsspäckade tempot, med intrigerna, med språket. Jag tänker flera gånger på Carol Goodmans böcker, fast det här ju är mer av en renodlad deckare än hennes böcker.


Jag är himla glad att jag hittade den här boken på nätet för den är MYCKET bättre än hennes småtrevliga Cellini-deckare. Hoppas att hennes andra böcker är lika bra.

2 kommentarer:

Lotten sa...

Carol Goodman är en av mina favoritförfattare och jag älskar deckare. Så det här lät ju precis rätt!

Bokomaten sa...

Ja, absolut! Svår att få tag i men definitivt en an mina bästa i sommar!