tisdag 22 september 2015

Min första bildordbok och Min första bildordbok Djur

Min första bildordbokVem har sagt att pekböcker måste vara stora som CD-fodral? De här böckerna liknar mer bilderböcker i sitt format men är hårda och tuggvänliga i kartong. Och så har man också klämt in lika många bilder och ord på ett uppslag som i många hela pekböcker.

Min första Bildordbok är uppbyggd kring saker som man kan hitta i många barns vardag. Husdjur, vad som finns på dagis eller i badrummet. Inte allt, men många saker är sådant som många barn känner igen. Men så är det nog också bra att ta fram lite saker som barnen INTE stöter på alltid, för att ”vidga vyerna” lite. Blanda det bekanta med det nya.

På vänster sida finns flera mindre bilder av föremål som man ex kan hitta hemma, på höger sida finns en stor bild och även ”titeln” på uppslaget. Ex då ”Hemma hos oss”. Bilderna är färgglada och tydliga, fast man kan ana att det är böcker översatta från tyskan då vi kanske inte anser att kringlor är vardagsföremål i köket.;)

Min första bildordbok DjurMin första bildordbok är uppbyggd på samma sätt fast alla bilder fokuserar på olika djur. Djur i skogen, djur hemma, djur på gården osv.

Det är enkelt att komma på saker att prata om kring bilderna om man vill bredda läsningen. Vilka djur har vi i vår trädgård? Vilka djur har vi sett? Har du sett en snigel någon gång? Titta, kanin sitter i stolen, tror du att han ska äta mat? Vad vill han ha för något?


På det hela taget är det inget enormt revolutionerande över de här böckerna, men man behöver heller inte uppfinna hjulet. De är större än de flesta pekböcker, men det är också det. De är enkla att hitta på egna berättelser utifrån och hjälper barnet att koppla ord till sin betydelse. Klart trevliga och kan se många föräldrar sitta med dessa i knäet tillsammans med sina kottar. 

Inga kommentarer: