måndag 21 september 2015

Kokboksmåndag: Meze

Meze : Det stora blåMeze: Det stora blå av Camilla Thulin, Uluc Telmen, Fia Ekenryd

Jag är väldigt förtjust i Meze-mat. Plockmat, gärna libanesisk eller från Medelhavsländerna, gärna Turkiet. Man kan göra mycket gott i små portioner och sedan sätta ihop sin tallrik med det man tycker bäst om. Mycket med smaker som mynta, citron, vitlök. Allt friskt och mättande och en fröjd för ögat. Det är dessutom enkelt att variera och göra mycket veganskt. Och det är lätt att välja bort köttet.

Även i den här boken får vi många rätter som är vegetarisk eller till och med veganska, även om lika många rätter naturligtvis innehåller fisk och kött. Speciellt som fokus här ligger på en segelsemester längs med Turkiska kusten och det då blir naturligt att äta fisk.

Vad jag inte riktigt var beredd på är att detta är lika mycket en reseskildring som det är en kokbok. Fokus lutar inte särskilt åt något håll utan det känns som att det är lika delar av varje. Camilla Thulin har skrivit reseskildringarna och berättelserna om orterna och platserna de besöker och Uluc Telmen har komponerat recepten.

Thulin känner vi som designer och stylist, Telmen från restaurangen ”Halv Grek Plus Turk” i Stockholm och även kokboken ”Meze hos Halv Grek Plus Turk” som kom för några år sedan och som jag minns att jag tyckte mycket om. Utseendena tangerar varandra och gör också att jag därför förväntar mig något i samma stil när jag öppnar den här. Förmodligen är det därför jag blir förvånad över att så stor del läggs på texterna. Bilderna är otroligt fina och ger verkligen känslan av att vara vid havet. Sol, vatten, mat. Man blir verkligen hungrig när man ser dem. Texterna har jag däremot svårare för. Kanske inte så konstigt med tanke på att jag även har väldigt svårt för Camilla Thulin. Jag har svårt för alla med allt för bestämda åsikter om hur folk bör se ut.:)


Det gör att jag blir lite kluven till den här boken. Recepten är flera både enkla, goda och ger otrolig sommarkänsla. Dessutom går flera av de vegetariska att göra veganska. Även om jag naturligtvis hade föredragit en mindre dos kötträtter. Boken är också otroligt vackert formgiven. Som sällskap till en segelsemester längs med Turkiets kust så tror jag att den kan vara trevlig. Även både före och efter. Men det ska nog vara någon som har en mindre avog inställning till Thulin och gärna någon som även äter fisk. Då är den ett vackert tillskott på köksbordet. 

Inga kommentarer: