torsdag 3 september 2015

Kate Morton light

En sång från havet (inbunden)En sång från havet av Katherine Webb

Jag har varit nyfiken på Katherine Webb ganska länge men ni vet hur det är, så många böcker så lite tid… Jag är dock glad att jag äntligen tog mig tid och fick möjlighet att läsa för här finns mycket som tilltalar mig. Konst, historia, familjehemligheter och det där berättarsättet med parallella handlingar i olika tidsåldrar som blivit ett ganska vanligt begrepp i en viss typ av litteratur och som jag verkligen uppskattar.

Boken har egentligen flera huvudpersoner men bokens berättarröst är galleristen Zach som kommit till en brytpunkt i sitt liv. Han har separerat från sin fru och hon och parets gemensamma dotter ska flytta halvvägs runt världsklotet. Det går ganska dåligt för Zach galleri och han beslutar sig för att sälja en av sina tre tavlor av den kände konstnären Aubrey som Zach specialiserat sig på. Zach bestämmer sig för att avsluta den biografi han en gång påbörjade över konstnären och kanske, kanske att han kommer att hitta en mer personlig koppling under sina efterforskningar. Han har i hemlighet alltid misstänkt att han skulle vara barnbarn till den berömde konstnären.

Zach reser till kusten där Aubrey brukade spendera sina somrar och där Zachs farmor också ska ha träffat honom under en av parets semesterresor. Zach pratar med lokalbefolkningen, bor på den lokala puben och träffar också en gammal kvinna, Mitzy, som verkar vara den flicka som Aubrey så många gånger målade av innan han tog värvning och stupade under 2:a världskriget. Mitzy sägs ha varit Aubreys stora kärlek, eller i alla fall en av dem. Och ska man tro Mitzy själv så var han påväg att lämna sin familj för henne, trots att hon var äldre än ett barn.

Men, det slutar inte här. Zach skalar fram historien, lager efter lager och just när han tror att han är sanningen på spåren tar berättelsen ännu en vändning. Och jag måste erkänna att jag inte var beredd på slutet alls. Även om det känns aningen långsökt.

Det påminner i mångt och mycket om en av mina favoriter, Kate Morton, men är kanske aningens lättare än hennes historier. Det finns dock tillräckligt mycket här för att jag ska dras in i historien och det är verkligen perfekt sommarläsning. Kan tänka att det också kan passa när man har en hel helg i början av hösten och kan sitta på balkongen med en kopp té och läsa.


Det finns dock en del trådar här som jag som sagt har lite svårt att köpa. Och även en del karaktärer i ärlighetens namn, men det finns tillräckligt för att jag liksom ska slappna av när jag läser. Som ett dagspa i bokform. Kanske inte en hel semester, men lite pampering när man som bäst behöver det.

1 kommentar:

Lingonhjärta sa...

Håller precis på och läser ut den här nu. Håller inte riktigt samma höjd som de andra av henne då jag håller med att inte allt håller, men riktigt härlig läsning ändå :)