torsdag 10 september 2015

Internat, feminism, hemliga sällskap och New England! Jag menar kom igen, liksom! What´s not to like!

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart

När man söker i bibliotekets ämneskatalog på den här titeln får man upp ett visst antal ”Ämnesord” kopplade till den härtiteln. Ord som på något sätt ska beskriva innehållet lite. De där oren finns för att man lite lättare ska kunna hitta böcker på olika ämnen och teman. Ämnesorden på den här boken är följande: USA ; Internatskolor ; Hemliga sällskap ; Hemligheter ; Lögner ; E-post ; Vänskap ; Vara ihop ; Popularitet ; Könsroller. FATTAR NI! Alltså, om jag inte var sugen redan innan på den här boken så hade jag ju kastat mig över den efter den här listan! Internatskolor! Hemligheter! HEMLIGA SÄLLSKAP! Och dessutom LEVERERAR den! Den håller faktiskt måttet!

Jag tycker så otroligt mycket bättre om den här boken än Lockharts förra titel ”Kanske är det allt du behöver veta” som fick en massa priser förra året. Dessutom ser jag att Lockhart (eller Emily Jenkins som hon egentligen heter) faktiskt kommit ut med en titel till, för fem år sedan.

Nå, här får vi följa Frankie som går på internatskola. Allt för att odla rätt kontakter, få en god utbildning och så småningom gå på ett så bra universitet som möjligt. Föredragningsvis Harvard. Det är en elitistisk skola och normerna är tydliga. Framför allt är könsrollerna galna. Frankie har alltid hört sin pappa prata om ett hemligt sällskap som han var med i i skolan, och som betydde (och fortfarande betyder) allt. Där odlas framtida nepotism och identiteter, men sällskapet verkar inte riktigt vara vad det en gång var när Frankie väl börjar på skolan. Dessutom är det strängeligen slutet för kvinnor eftersom det helt enkelt alltid har varit bara killar med.

Frankie blir kär i skolans snyggaste kille, Matthew, och eftersom hon under somarlovet har vuxit i sin kropp och faktiskt blivit snygg, så blir de också tillsammans. Plötsligt får Frankie sitta vid det populära bordet och hennes status höjs avsevärt. men bara för att hon är Matthews flickvän. Snart förstår hon att Matthew och flera av de andra killarna är medlemmar i sällskapet och det är hela tiden saker han döljer för henne. Frankie bestämmer sig för att inte låta någon trycka ner henne för att hon är tjej och därmed både anses dummare och mindre värd. Hon bestämmer sig för att spela sällskapet och skolan ett spratt och visa att hon är smartare än någon kunnat tro.

Och det blir så himla bra. Faktiskt. Det är feminism genom bakdörren, för det enda Frankie egentligen vill är att Matthew ska se Henne. Prata med henne, fråga henne om saker, och inte bara se henne som en dekorativ tjej att hänga med. Vad jag verkligen gillar är att hon vid flera tillfällen pratar om hur killarna är normen på skolan och att tjejerna kan välja mellan att vara flickvänner och spela tjejrollen, eller kämpa på killarnas arena. Hon vill inget av det. Hon vill vara sig själv och ändå accepteras. Tyvärr blir det ju ändå så att hennes stora motivation inte är någon sorts feministisk kamp utan killen hon är kär i. Allt hon gör det gör hon för Matthews skull. Det är för läsaren att han aldrig kommer att förstå ändå, då Matthew själv faktiskt är en ganska enkel kille. Han gillar öl, sport och att hänga med polarna.

Den stora behållningen är dock alla Frankies planer och ränksmiderier. Det är ROLIGT! Man skarattar högt åt hur hon kommer på sina idéer och hur killarna sedan bara glatt genomför utan att ha en aning om att det är Frankie som ligger bakom. Underbart. Hon har både humor och brains, tjejen. Dessutom, som jag sa tidigare, internat, hemliga sällskap, kom igen! Dessutom i New England, liksom! What´s not to like! Love it!

Inga kommentarer: