onsdag 2 september 2015

Ett värdigt avslut

Lewispjäserna (inbunden)Lewispjäserna av Peter May

Om Flickoffret av Oswald var en besvikelse så är det här allt annat än. Sista delen i trilogin om den lilla ön Isle of Lewis och dess invånare. May knyter faktiskt ihop de flesta (alla?) trådar som löpt genom de tidigare böckerna och skapar dessutom en helt ny rejält spännande intrig även i den här boken. Om man ska säga något negativt så är det väl att jag blir lite förvånad av att läsa att bokens huvudperson Fin Macleod och flera andra personer som vi redan lärt känna, att de har ett förflutet i musikbranschen allihop! Som roddare eller musiker eller bara hang-arounds, alla till samma band. Varför har vi inte hört någonting om detta tidigare om det spelat så himla stor roll i deras liv?
Hur som helst, Finn arbetar nu som säkerhetschef på en stor egendom på ön och har fått i uppdrag att se över tjuvskyttet på ägorna. Hans undersökningar leder honom till en man som en gång i tiden var Finns absolut närmaste vän. Whistler. Så kallad för att han spelade flöjt i ett folkmusikband som spelade stor roll i Finns liv och som sedan fick stora framgångar internationellt men först efter att Whistler hoppat av. Tillsammans snubblar de (naturligtvis) över ett lik. I en uttorkad sjö hittar man vraket efter ett försvunnet flygplan som störtade med en av de bådas bästa vänner på förarplatsen. Upptäckten leder dock till helt andra slutsatser än man vid tillfället trodde då det visar sig att piloten inte alls dött av kraschen utan blivit mördad. Och naturligtvis blir Finns alla gamla kamrater misstänkta.


Jo, trots en del inledande invändningar så gillar jag verkligen det här och jag är glad att trilogin får ett så bra avslut. Det är inte bara lösa trådar som binds ihop, vi får också ett avslut när det gäller flera av de historier som legat och spökat hos karaktärerna sedan åratal tillbaka. Och det är något av det här jag verkligen gillar med May. För så där fungerar vi ju som människor. Vi är inte bara de händelser och de situationer vi befinner oss i. Alla har vi bagage med oss som inte bara färgar oss som människor utan också spelar in i våra liv långt efter att de hänt. Speciellt i ett så här litet samhälle som Isle of Lewis kan jag tänka mig. Där saker sällan glöms bort. Där kan folk fortfarande minnas när du är 40 att du en gång fuskade i skolan och se dig som en sådan där som ständigt för söker ta genvägar. För att inte tala om alla gamla relationer. Detta tillsammans med de otroliga miljöerna på Yttre Hebriderna är verkligen det som gör den här trilogin läsvärd. Och jag är glad att det håller, i alla fall hyfsat, hela vägen.

1 kommentar:

Lena sa...

Denna bok ligger näst på tur att läsa för mig. Skall bli intressant.