tisdag 29 september 2015

Champange på skånska av Monika Carnehult, Lillemor Bruce, Johanna Holm

Champagne på skånskaJag läser inte jättemycket chick litt och när jag läser så är det nästan aldrig på svenska. Jag älskar ju t.ex. Mahri McFarlane och har mina andra favoriter också, men då och då så vill man tugga i sig något bekvämt, mysigt och bekant också. Och det är precis vad det här är. Bekvämt, mysigt och bekant. Speciellt som boken utspelar sig i såväl Lund som på Österlen som jag känner och kan ganska väl, båda delarna. Jag kan gatorna som bokens huvudperson traskar på, jag känner igen situationerna och känslorna emellanåt som hon hamnar i. Även om jag aldrig har jobbat på reklambyrå (klassiskt drag i chick litt) eller renoverat någon sommarstuga.

Egentligen är historien rätt bekant. Vi har läst den förut. Ellinor flyttar hem till Lund efter ett rörigt och smutsigt slut på det förhållande hon haft i NY. I åratal har hon rest runt, bott i USA, jobbat med reklam och nu bor hon alltså i Lund igen, sin gamla studentstad. Dagarna går åt till jobb och träning och en och annan blöt utekväll. Keeping busy. Men så dör Ellinors pappa. En man hon inte träffat sedan hon var barn då hennes föräldrar skildes under allt annat än vänskapliga omständigheter. På sjukhuset får Ellinor dessutom veta att hon har en bror som hon aldrig träffat, som troligtvis blev till innan hennes föräldrars skilsmässa. Och en sommarstuga på Österlen står de plötsligt båda som ägare till.

Livet tar plötsligt en helt annan vändning än planerat. Ellinor blir sjuk, klarar inte av jobbet och tar tillslut en timeout. Och mitt i allt detta så kanske hon träffar mannen med stort M. Lukas, som hon lekte med som barn och som bor kvar på Österlen. Naturligtvis lyckas dock Ellinor krångla till även det gå hennes gamla kärlek från NY plötsligt hör av sig. Och en olycka kommer sällan ensam, för då börjar snygga killen på gymmet där hemma i Lund också stöta på henne.

Just det förhållandet ebbar ut lite i periferin utan att få någon direkt inverkan på handlingen vilket jag tycker är synd, för annars är det en väldigt väl sammanhållen historia som knyts ihop på slutet med en stor rosett. Allt ordnar sig, men kanske inte riktigt som planerat från början. Precis som det ska i en bra chick litt. Det enda jag stör mig lite på är faktiskt huvudpersonen som och att en del av personerna i hennes umgänge känns aningens lite för stereotypa. Eller snarare hur de behandlar och pratar med Ellinor. Det stör mig liksom att ”struliga storstadstjejen” inte kan finna lyckan utan att flytta ut på landet och sluta sminka sig liksom. Och att det är det som alla vill och ser som självklart för Ellinor. Som tur är så finns hennes klippa till kompis, Cissi, där och väger upp lite så att allt inte blir tvåsamhet och babylycka. Och bokens manliga huvudperson, Lukas, är fullt övertygande som romantisk hjälte. Vilken kille, liksom.

Det är många situationer som får mig att småle, mycket av igenkänning eller total oigenkänning. ”Kan man flytta till Timmerboda? Tja, det är ju nära Kristianstad ändå om man vill ha lite storstadspuls”. HAHAHAH! Kristianstad får man inte mycket storstadskänsla av, men det är en mysig stad.=)


Ja, så på det hela taget är det en fin och småmysig bok, en chick litt enligt formulär 1a men det är ju absolut inte fel. Tvärtom. Om det är traditionell chick litt men på svenska man är ute efter så blir man inte besviken. Här finns både glamour, dråpliga situationer och romantik och livskriser. Bokens styrka är också just det, att den inte sticker ut. Att man får det man förväntar sig utan krusiduller. Jag hade nog gärna blivit lite mer utmanad egentligen men som underhållning funkar det fint. Dessutom tycker jag att det är tumme upp för att man satsar lite på mer på svenska böcker av den här typen och lägger man dem dessutom i Lund och på Österlen så blir jag desto gladare. 

1 kommentar:

Cilia sa...

Det är väldigt sällan som jag läser chick lit men det låter ju väldigt mysigt att den utspelar sig i Lund och på Österlen, så man borde kanske prova den ändå bara för det :)