onsdag 19 augusti 2015

Om du vågar av Megan Abbott

Om du vågar
Om du vågar av Megan Abbott

Hell to the yeah! Cheerleaders, mördande intriger och maktspel mellan tjejer på gränsen till vuxenvärlden. Jag slukar detta som paj med grädde!

Det här är en bok om ungdomar men skriven för vuxna, även om jag tror att det kan tilltala en hel del unga också. High school-kultur, med allt vad det innebär av kamp för att överleva tills man blir gammal nog att träda in i vuxenvärlden, är väldigt tacksam litterärt.

Vi följer ett gäng tjejer i ett Cheer-leading-team. När terminen börjar får de också en ny coach som inte är mycket äldre än de själva. Coachen, Colette French, drillar dem till perfektion och tillåter inga misstag. Ej heller några slappa attityder. Nu är det slut på skräpmat och lugna kvällar. De mulliga ska gå ner i vikt, de spinkiga ska få muskler. Kroppsfixeringen är total. Träningen tar över flickornas liv och från att ha handlat om status, killar och att se snygga ut så handlar cheerleadingen plötsligt om makt, träning och disciplin. Och om att bli nummer 1. Flickorna träffas även hemma hos coachen på kvällarna och tränar och dricker likör och flickorna blir i det närmaste trollbundna av henne. Till den fd lagledaren Beths förtret då det plötsligt inte är hon som kan manipulera och styra och ställa över alla. Hemligheter blir valuta i ett maktspel som totalt tar över deras liv. När en rekryterare från armén som var på skolan i jakt på rekryter, plötsligt tar livet av sig, ja, då blir det plötsligt dessutom på dödligt allvar.

Och så HIMLA spännande, mörkt och desperat det här är. Att historien skalas fram en liten bit i taget, som en lök med flera lager, det håller en på halster hela tiden. Vad ÄR det som ligger bakom. Vem är näst på tur? Vem kommer att vinna? Kommer sanningen att komma i ljuset tillslut?


Just det där att allt dessutom utspelar sig på en scen där alla deltagare är tränade i att aldrig visa någonting, att ytan är allt, det gör att man som läsare inte vågar lite på att någonting man läser verkligen stämmer. Spännande som bara den. Just när man tror att man fått grepp om historien så skalar Abbott fram ytterligare ett lager. I like it och kan varmt rekommendera! Kan inte förstå varför jag väntade så länge med att läsa Abbott.

1 kommentar:

Eli sa...

Åh, måste läsa! Jag läste och älskade The Fever av Abbott i våras och den var helt fantastisk.