onsdag 1 juli 2015

En språkresa med våldsamma konsekvenser

SpråkresanSpråkresan av Mats Berggren

Den här boken kom ut för några år sedan men inför ett temaarbete på jobbet till hösten så tänkte jag att den skulle kunna passa, framför allt som det verkar smått omöjligt att hitta vanliga böcker om killar som tacklas med att växa upp. Det är väl inte riktigt någon vardagsskildring eftersom det som händer Max den här sommaren och som förändrar honom är nog inte riktigt vardag för alla killar i 14-årsåldern. Tack och lov.

Max åker på språkresa i tre veckor i början av sommaren för att lära sig engelska. Det blir tre veckor som blir totalt avgörande och förändrar honom helt. Han träffar två nya kompisar och en engelsk tjej, Cate, som kommer från tuffa förhållanden och den tidigare dataspelande nörden förlorar inte bara oskulden, han dricker och råkar i bråd med några tuffa killar från området. Bråken eskalerar och Max vågar inte riktigt dra sig ur då han vill imponera på sina nya kompisar. En kväll knivhugger han kille under ett bråk och det förändrar allt. Cate slutar höra av sig och kompisarna ser på honom med ny respekt. Den tidigare så lugna och lite mesiga Max känner allt oftare raseri och när han kommer hem från resan fortsätter han umgås med sina nya kompisar istället för snälle Aron som han tidigare spelat så mycket dataspel med. Terminen börjar och det går sämre för honom i skolan och han festar och bråkar allt oftare. Det är tydligt som läsare att Max blir påverkar av sina kompisar, av alkoholen, av ruset när han slåss men framför allt så sjuder hormonerna runt i honom som inget annat.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Det finns mycket att prata om men Max känns lite.. stereotyp? Jag har lite svårt att köpa en del av hans beslut men den där känslan av att vilja passa in, av att vilja imponera, den tror jag att mååånga tonåringar har. Därifrån till att nästan slå ihjäl någon är det däremot ett långt steg. Dessutom tänker jag att en tidigare dataspelsnörd kanske inte är den biffigaste typen. Att han skulle slå ner en massa folk känns lite osannolikt, men vrede kan ju ge mycket extrakrafter naturligtvis.


Den är dock föredömligt kort på sina 160 sidor och det är ju dessutom superbra om det är en bok man ska diskutera kring. Att man inte behöver lägga all energi på läsningen ändå. Ja, på det hela taget en ok bok, men inte mer.

Inga kommentarer: