tisdag 9 juni 2015

Walking Dead för mellanåldern

Zombie City. Bok 1, De dödas stadZombie city: Bok 1, De dödas stad av Benni Bødker

Jag tar en liten paus i Walking Dead-läsandet och tar min an en ny serie för mellanåldern på samma tema. Ganska så exakt samma tema, faktiskt. Det här är oerhört lättläst eftersom det är utgivet på Hegas förlag, och kan säkert tilltala de kids som annars står och smyger och kikar efter just Walking Dead eller Magnus Nordins serie Varelserna.

Vi lär känna Krille som är ensam kvar efter att den stora katastrofen har inträffat. Han har lät sig att överleva genom att gömma sig i en bunker och då och då smita ut och leta efter mat. Nu är han desperat då han knappt minns hur det är att inte vara hungrig, och har brutit sig in i en affär där han hittar ett himmelrike fullt av konserver! Men det gäller att vara snabb och tyst. De levande döda finns över allt. På ett sätt tänker Krille att han borde vara glad, han kan ta precis vad han vill utan att någon säger något, men vem ska han visa allt för? Och vad ska han med en gps till till exempel, när det inte finns någon ström?

Det är oerhört snabbläst och enkel text. Nästan lite för enkel, det är svårt att få in så mycket handling i texten. Men det visar sig ändå trots allt att Krille inte ensam överlevande. En ung tjej räddar livet på honom när han blir överfallen av Zombierna och hon berättar också om De Levandes Land! En plats dit andra överlevare försökt att ta sig för att hjälpa varandra och slippa vara ensamma. Det blir början på en lång resa för Krille.

Det är mycket blod, äckel och våld, men inte så grafiskt som i WD, naturligtvis. Kanske tillräckligt för att en del föräldrar ska reagera kanske, men jag hoppas inte det.


Svårt att säga om det är bra eller dålig för det är liksom lite för lite handling tilldet, men sak som ÄR bra är att här verkligen är något som efterlyses! Jag har massor med elever som vill läsa om ”zombier, fast inte en så tjock bok” och då kommer den här att bli perfekt!!

Inga kommentarer: