måndag 8 juni 2015

Superspännande paranormal thriller för mellanåldern

Men finns ändåMen finns ändå av Petter Lidbeck

Ja!! Hurra vad spännande det här är! Årets sommarthriller för mellanåldern? Kan det vara det? Det är gott om övernaturliga inslag men egentligen är det mer av en thriller än en spökhistoria. Mycket action, mycket internationella intriger och spionage.

Bianca är 11 år när hennes mamma berättar för henne om familjens stora hemlighet. Så länge man kan minnas har nämligen alla kvinnor o släkten kunna göra sig osynliga, men det är något som det är mycket viktigt att de håller hemligt. Även Bianca kan göra sig osynlig och tillsammans med sin mamma och sin mormor lär hon sig att hantera och behärska sin gåva. Att vara osynlig kan innebära en massa fördelar. De kan gå före kön på bion och till och med gå in utan att betala! Även om man egentligen inte får. Tyvärr är allt inte lika roligt, som att man kan råka höra vad kompisarna säger om en när de tror att man inte är där… och att kunna göra sig osynlig kan också vara otroligt farligt. För vad skulle myndigheterna göra om de fick reda på familjens hemlighet? Det finns män som är ute efter Bianca och hennes mamma, som skulle göra vad som helst för att komma över deras hemlighet. En osynlig person kan ta sig in överallt, kan mörda högt uppsatta politiker, kan slå ut en hel armé! Därför är det mycket viktigt att Bianca inte berättar för någon, inte ens sin bästa vän, om hur det ligger till. Men det är svårt… saker kan ju råka komma fram av misstag. Framför allt som det finns ett säkert sätt att göra en osynlig synlig igen. Om man blir blöt så kan man inte längre förbli osynlig. Om någon spiller vatten på en exempelvis, eller om det börjar regna.

I skolan råkar Biancas kompis snubbla och spilla ut ett helt glas vatten över Bianca och sedan är lögnerna igång… Det blir upptakten till ett rafflande actionäventyr då Bianca, hennes mormor och mamma blir tvungna att flyga över hela världen.


En paranormal thriller för 11-åringar helt enkelt! Superspännande och riktigt, riktigt bra! Bianca är precis så där halv-tonårigt odräglig emellanåt men också omtänksam, smart och väldigt uppfinningsrik! Dessutom är det ett spännande nytt grepp bland mellanåldersböckerna. Det är ingen spökhistoria och ingen deckare utan lite både och. Lite Arkiv X (fast från andra sidan då) men förlagt i en vanlig svensk vardag. Det här kommer att sälja som smör till eleverna i 4:an/6:an. Det enda jag tycker är lite trist är att Bianca är 11 år, hon kunde gärna ha fått vara något år äldre då elever som regel sällan läser böcker om barn som är yngre än de själva och jag tror att det här skulle passa bra även i 6:an. I alla fall för en del elever, om än idealt i 5:an. Och även elevernas föräldrar. JAG gillar ju det här. 

Inga kommentarer: