torsdag 11 juni 2015

Lättläst om fotboll och att följa sin övertygelse

Hemliga BKHemliga BK av Tom Palmer

Här har vi en ny lättläst bok med fotboll i fokus! Inte på proffsnivå, inte ens på klubbnivå utan på skolgårdsnivå. Och jag vet inte, förhoppningsvis går det här hem ändå, men det är många som vill läsa om klubbar och matcher och hej och hå.

Här lär vi känna ett gäng barn på en liten skola i England. När boken börjar ska det få ny ny rektor och döm om besvikelsen när det första nya rektorn gör är att förbjuda fotboll! Mr Edwards anser att det är för många elever som skadar sig varje år när de spelar så från och med denna termin så är alla bollsporter förbjudna!

Eleverna är djupt nedslagna och ledsna och förstår inte hur man kan förbjuda fotboll! Vi förstår dock att rektorn har en anledning till att han resonerar som han gör. När han var liten blev hans bästa vän förlamad för livet efter att ha trillat på en sten när de spelade ihop. Bernen bestämmer sig dock för att ingenting ska få hindra dem och börjar röja upp en stor yta i skogen bredvid skolan. Där ska de göra sin egen fotbollsplan och träna på rasterna när ingen ser! Frågar är hur länge de kan hålla sin klubb hemlig dock.

Det är otroligt lättläst det här, men jag tror att det kan passa perfekt för elever i 3:an/4:an och till och med 5:an. Tyvärr tror jag att de som är mest fotbollsintresserade inte kommer att bli riktigt tillfredställda av det här och de som inte är så intresserade av bollsport kan nog bli avskräckta av att det ska handla om fotboll. Trots att jag egentligen tror att även de som inte är några stjärnor på idrotten skulle gilla att läsa det här Det handlar mer om att kämpa för det man tror på och det gamla klassiska ”barnen mot de vuxna” där barnen naturligtvis vinner i slutändan.


Ett stort plus är dock det snygga omslaget. Alla som jobbar med barnböcker vet att ett bra omslag är totalt avgörande. En bok kan vara aldrig så bra men med fel omslag så är det omöjligt att få barn att läsa. På samma sätt tror jag att den här kan locka de som är lite lagom sportintresserade att läsa, bara genom att ha ett så snyggt omslag! Heja Argasso!

Inga kommentarer: