måndag 8 juni 2015

Inte någon ny Angerborn

Sms från gravenSms från graven av Annika W Matson

Vissa böcker köper man på vinst och förlust för man tänker att de kommer att mata det aldrig sinande behovet av läskiga mellanåldersböcker. Ingelin Angerborn är idol och det har även skrivits en hel del poppis böcker i den här genren av Petrus Dahlin, Katharina Genar, Ewa Christina Johansson och Lena Ollmark m fl.

Sms från graven både ser ut och låter som en bok som skulle kunna falla Angerborn-fansen i smaken och en del kommer nog att gilla den också. Inte alls lika många dock för det här är dels inte riktigt samma genre och heller inte samma nivå. Jag tycker till och med att det är lite småtråkigt emellanåt, men det finns en del inslag som jag gillar och som jag tror kan gå hem.
Mellanstadieläraren Jonas försvinner spårlöst en dag och rektorn är den som får kläcka nyheten för klass 5b. Hans familj vet inte vart han är, rektorn har inte hört något och ingen i klassen har heller fått veta att han skulle sluta. Han är puts väck.

Några tjejer och killar i klassen förstår att allt inte står rätt till, Jonas skulle ju inte bara försvinna utan att säga hejdå! De bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt och vart han tagit vägen.

Parallellt med detta händer det en del andra mystiska saker. En av tjejerna vaknar på mornarna och ser blöta fotspår i sitt sovrum och de är flera som sett en ängel hänga fritt över den lilla sjön i samhället. Vem är ängeln? Vad vill hon dem? Och vart har Jonas tagit vägen?

Det har alla chanser att bli en ruggig spökhistoria/deckare men det är något i berättelsen som skaver. Språket känns lite konstlat när barnen pratar och sedan är det väl också det där med ängeln. Jag köper inte riktigt att de inte blir mer chockade och rädda och sedan är det kanske det att änglar är ganska ovanliga i barnlitteratur så det är säkert därför jag har svårt att löpa den.

Historien med vem hon är och hur det hänger ihop med Jonas försvinnande gillar jag dock, det är lagom ruggigt och spännande och hasplas inte över utan får ta den dramatiska effekt det behöver.


Summa summarum så finns det både plus och minus här och jag kommer nog rekommendera den till ett par storläsande elever för att se vad de tycker innan jag avfärdar. Tror vissa kan gilla det men köper inte in fler ex än i alla fall.

1 kommentar:

Carro sa...

Verkar inte direkt gå hem hos oss heller.. Däremot tror jag på den nya riktiga Angerborn ;)