torsdag 25 juni 2015

En tecknad H P Lovecraft

Skräcken i Dunwich och andra berättelserSkräcken i Dunwitch och andra berättelser av H P Lovecraft

Alltså, det här verkar ju bli seriernas och den grafiska romanens år för min del. Jag fortsätter plöja vad tecknat jag har på jobbet. Dels för att det är kul, dels för att det känns bra att ha lite koll när nu kidsen börjat efterlysa det allt mer. Den här boken känns ju så himla självklar dessutom. H P Lovecraft är ju verkligen både grafisk och avskalad i sitt språk. Jag läste någon novell nu i våras och tänkte på att det är väldigt tydliga bilder men man får i huvudet av alla dessa monster, men samtidigt är språket ganska torrt. Så perfekt för en serieroman med andra ord. Med få ord och mycket bilder berättas historierna om monstret Yog-Sothoth och staden Innsmouth mm. Det är läskiga bilder och jag tänker än en gång att H P Lovecraft verkar lite besatt av katter.

Det är fyra berättelser här, återberättade och tecknade av Peter Bergting, Marcus Ivarsson, Alvaro Tapia och Emilie Östergren. Det går snabbt att läsa, vilket väl är poängen eftersom boken är utgiven på LL-förlaget och man tar enkelt till sig både berättelser och bilder.


Det blir dock aldrig riktigt, riktigt läskigt, även om berättelserna borde skämma vettet ur en. Det är faktiskt lite för avskalat för det, men spännande nog är det definitivt. Roligt att LL har tagit sig an flera klassiska berättelser och gjort grafiska böcker av dem. Conan Doyles ”Sherlock Homes” var ju första boken och Edgar Allan Poe fick upplåta några berättelser till förra boken. Roligt också att det framför allt är skräck som LL valt ut hittills till sina Tecknade klassiker. Även om Holmes väl är mer deckare så flörtade han ju med skräckgenren också.

Inga kommentarer: