måndag 15 juni 2015

Dan Höjer goes Dan Brown

Arkeologdeckarna och inkaskattenArkeologdeckarna och Inka-skatten av Dan Höjer

Dan Höjer har skrivit en massa böcker vid det här laget, framför allt är han kanske känd för serien ”Cirkusdeckarna” men han har även författat ett otal läskiga spöksamlingar som går väl hos i alla fall mina elever. Med Arkeologdeckarna kombinerar han deckargenren med äventyr och väver in lite historia och mystik. Dan Höjer goes Dan Brown helt enkelt! Detta är första boken i serien som är tänkt för mellanåldern, ca 9 år och uppåt. Tror dock att den kan passa även yngre läsare om de får lite hjälp eller om man läser högt.

De tre kusinerna Ramses, Neffie, Marvin och deras hund Farao (snacka Fem-boksupplägg!) ska spendera sommarlovet hos gammelfarbror Valdemar. Valdemar är själva sinnebilden för en tokig uppfinnare som har stoppat huvudet fullt med massor av idéer och kunskap men inte har en aning om hur man tar hand om barn. Till att börja med så kanske man inte släpar iväg med dem i en helikopter som inte flugit någonstans på 50 år. Och man flyger definitivt inte till Sydamerikas djungler och letar efter gömda skatter. Speciellt inte om man har ett gäng skurkar efter sig.

Mitt under äventyret blir farbror Valdemar tillfångatagen av skurkarna och kusinerna förstår att det blir deras sak att leta reda på såväl honom som inka-skatten och försöka ta sig hem till Sverige igen. Till sin hjälp har de Valdemars galna uppfinningar och hunden Farao.


Det går i ett rafflande tempo och är fint illustrerat av Hedvig Häggman-Sund. Jag gillar det även om det inte alltid är så där super logiskt hur det går ihop kanske. Och inga dödsavancerade lösningar heller. Men det är lagom dos humor, lite historia och spänning. Personligen tycker jag att det hade varit roligare och mer spännande utan alla knasiga uppfinningar som studsmatteskor och en osynlighetsfilt. Dessutom tycker jag kanske att farbror Valdemar kunde tona ner galenskapen en smula och komma ner på jorden lite. Mer spänning och mindre humor helt enkelt, även om jag är säker på att de kommer att gå hem ändå. Och jag rekommenderar det gärna.

Inga kommentarer: