onsdag 6 maj 2015

Isbarnen av Camilla Lagerqvist

IsbarnenDetta är alltså fortsättningen på Lagerqvists serie ”Svarta rosorna” som började med boken ”Uppdraget”. I Isbarnen får vi åter igen träffa Maja, Hilda och Ben som bor i ett litet samhälle på gränsen till Norge under Andra världskriget.

Boken börjar med att barnen är ute och åker skridskor med klassen. Det är inte långt kvar till jul och deras lärare, Elin, har bestämt att de kan unna sig en utflykt. Maja råkar veta att Elin har tävlat i konståkning och övertalar henne att visa ett svårt hopp. Tyvärr trillar Elin svårt och bryter armen på flera ställen och får åka till sjukhus i ilfart. Samma dag kommer ett telegram. Hilda, Maja och Ben förstår att telegrammet är till Elin i egenskap av motståndskämpe men Elin ligger ju på sjukhuset och opereras! Efter att ha läst telegrammet så bestämmer de sig för att de måste ta tag i saker själva. Svarta Rosorna har åter igen fått ett uppdrag. De måste bege sig till Norge för att försöka varna några som kallas för ”Isbarnen” att tyskarna är dem på spåren. Men det är bråttom, de har bara ett dygn på sig! Och det råder strikta regler för att passera gränsen så de för smyga över nattetid, mitt i snöstorm, för att försöka leta reda på var Isbarnen kan håla sig gömda. Dessutom är nazisterna ute och letar efter motståndsmän längs med hela norska gränsen så det blir ett minst sagt livsfarligt uppdrag.


Det är något med det här gänget och den här boken som får mig att tänka på Fem-böckerna av Blyton, faktiskt. Det är ett litet gäng, det är 40-tal, spioner och förbrytare. Blyton skrev i och för sig inte så mycket om kriget så mycket som ”vanliga” deckare trots att första boken kom ut samma år som jag tror att den här ska utspela sig, 1942. Men det är kanske tidsandan som gör det och det karga persongalleriet. Jag tyckte i ärlighetens namn lite bättre om första boken här, Uppdraget, men det blir rejält spännande även i 2:an. Det tar bara lite längre tid. För det tar ett tag innan själva historien kommer igång, tycker jag, och man får inte lära känna barnen närmare direkt utan det är mest action. Kanske tänker Lagerqvist att de blev presenterade i bok 1 så att hon skulle kunna koncentrera sig på historierna istället i kommande böcker? Även om triangeldramat Maja/Ben/Hilda fortsätter lite smått. Hur som helst, spännande blir det och jag gillar att det äntligen kommer lite böcker som utspelar sig under 2:a världskriget i Sverige för barn. Framför allt för mellanåldern, typ 6:an, för mycket annat är lite för svårt för den åldern. Det är dock många som är intresserade. Jag har ofta elever som vill läsa Anne Franks dagbok och sedan vill de läsa mer.. Bra serie att plocka fram då eftersom den skildrar vardagen också, inte bara de hemska koncentrationslägren. Det gör det lite mer påtagligt när man pratar om att det faktiskt inte var så länge sedan och att det även händer saker här i Sverige.   

Inga kommentarer: