tisdag 26 maj 2015

Divergent möter zombie-apokalyps!

EnklavEnklav av Ann Aguirre             

Egentligen börjar jag bli lite trött på dystopi-genren. Eller jag trodde i alla fall det. Aguirre lyckas ändå dra in mig i sin berättelse trots att den följer samma formulär som tidigare succéer, så pass att det faktiskt blir lite förutsägbart emellanåt, men det gör inget. Jag tycker att det blir spännande ändå.
Enklav handlar om den unga flickan Spadertvå som växer upp under jord i ett litet samhälle efter att katastrofen inträffat. Ingen i klanen blir någonsin äldre än 25 och alla har en tydlig uppgift för att se till att det lilla samhället överlevt. Spadertvå är jägare men det finns även avlare (som föder barn och sköter om dem) och folk med andra uppgifter. Runt om under jord finns andra små samhällen. Alla med hård disciplin, allt för att överleva attacker från ”missfostren”, svårt vanställda människor eller monster som drabbats av sjukdom och lever på att anfalla och äta människokött.

I enklaven Collage, där Spedertvå bor så finns även en ung jägare, Tålig, som kommit till enklaven utifrån. Han säger sig ha växt upp ovan mark, men ingen tror honom. Världen ovan jord är ju utplånad.

Efter att ha blivit dömda för ett brott de inte begått så förvisas både Spadertvå och Tålig från enklaven och det är upp till dem att försöka överleva bland missfoster eller försöka ta sig upp till ovansidan.

Det är en hård fysisk verklighet, mod, mycket moral och diskussioner om att hjälpa andra eller göra allt för att själv överleva. Och naturligtvis ett visst romantiskt inslag då det är en tonårspojke och en tonårsflicka vi talar om. Kort sagt, det är ganska likt både Hungerspelen, Divergent och andra böcker i genren men också serier som Walking Dead som jag ju också läser för tillfället. Det är också inslag av Sci-fi och samhällskritik då man kan ana att katastrofen kan ha berott på såväl militära strategier som miljöförstöring.

Det är snabbläst och inga överraskningar men jag upptäcker ändå att jag efter ett tag faktiskt dras in i berättelsen och vill veta hur det går för rebellerna och om de lyckas finna svar på sina frågor. Det faktum att Aguirre valt att slänga in horder med Zombier lättar upp rejält då det känns som ett nytt grepp inom genren.  Jag kommer definitivt att läsa fortsättningen, om jag inte hunnit tröttna helt på dystopier innan dess!

Inga kommentarer: