tisdag 21 april 2015

Så lär jag också känna Maj

Att föda ett barn (pocket)Kanske är jag sist på bollen att lära känna Maj. Vad kan man säga som inte redan sagts? Som inte redan prisats? Förmodligen inte mycket. Historien om maj följer med mig under några dagar av magsjuka och jag läser med febrig iver och kan inte släppa henne ur sinnet. Det är svårt att förstå att hon bara är 20 år när boken börjar och inte mer än 21 när det slutar. Denna flicka som teoretiskt sett är så ung att hon skulle kunna vara mitt eget barn. Fast i en helt annan tidsålder då. Vad gjorde jag själv vid 20? Inte axlade jag ett sådant ansvar i alla fall. Det är inte konstigt att hon emellanåt nästan själv verkar dras in i galenskapen av rädsla, förväntningar och brustna drömmar om ett bättre liv. Ett par gånger kommer jag att tänka på Jonas Gardells ord "Jag vill, i mitt liv, få älska någon som älskar mig." Många skulle nog säga att Maj haft tur i oturen, men så är det just det där jag tänker på. Att vid 20 års ålder känna att det liksom är färdigt nu. Maka och mor. Inte drömde man kanske om den romantiska passionen på samma sätt som 100 år senare. Men ingen ska slå i mig att man inte drömde om kärlek. Att leva livet lite. Och nog gjorde Maj det också. Men vilket liv hon får. 

Boken lämnar en dock inte med någon vidare positiv sinnesstämning. Vilken bitter melankoli och desperation. Ändå binds man så förtvivlat samman med Maj. Hon kunde ha varit min mormor. Fast Maj känns både mer bildad och definitivt mer framåt än min otroligt reaktionära bondmora till mormor (som jag naturligtvis älskade ofattbart mycket ändå). Det är kanske om möjligt bara det jag tycker känns lite... dubbelt. Fast jag tror också att det är klassresan och kulturchocken att befinna sig i en helt annan klass och med en betydligt äldre man från en dag till en annan. Det som gör henne osäker och gör att hon tar till gamla invanda mönster och tankegånger om att passa in, i alla fall vara "hel och ren" och duglig. Säkert är det också osäkerheten som spär på hennes bacillskräck. Eller renlighetsfanatism. Åh, Maj, du skulle ha fått leva idag istället. Jag vill så intensivt att det ska gå bra för henne och hennes lilla försvarslösa barn. Och även hennes familj även om den känns rätt fjärran här.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Du är inte sist! För mig hamnade den i en "den måste jag läsa"-lista som är så självklar att den inte blir av. Fastän jag läst många recensioner tycker jag om att läsa vad du tänker om den!

Det retliga är, att under bokrean bestämde jag mig för att köpa de inbundna böckerna. Den första i serien var slut i min bokhandel, så jag köpte tvåan och trean och började leta efter ettan i någon annan bokhandel. Tror du jag har hittat den någonstans? Nej, nej. Så himla retligt!

bokomaten sa...

Vet du, jag hade ju också tänkt köpa på rean men blev pocket med alla tre istället. De var faktiskt slut när jag kom mig för att gå ut och leta.