onsdag 8 april 2015

Nya Pekisar från Lilla Piratförlaget!

Toto maskeradVilket praktpaket jag fick med posten för ett tag sedan! Tre stycken superfina pekböcker från Lilla Piratförlaget. Pocketen har gått vidare till bilderböcker men läser ofta och med stort nöje fortfarande de gamla, lite enklare favoriterna också. Man kan säga att vi har utökat sortimentet där hemma snarare. En favorit som vi fortfarande plockar fram då och då är ”Toto tittut” av Emma Virke. Nu släpper Virke en ny lekfull pekbok i kartong och med skojiga hål att leka med ögat med. Här behövs inga fingrar för att skapa bilder dock, det roliga ligger i att man ser igenom alla sidorna till slutbilden. Den är liksom uppbyggd lite som en klippdocka, där varje nytt uppslag sätter nya kläder på figurerna i boken. ”Toto maskerad” är ju onekligen ett passande namn. Toto och nalle klär ut sig och byter kläder. Jag tror att min lille kille verkligen hade gillat det här från det att han var ca 1 år men det är uppenbart att han fortfarande tycker den är fin för vi fick läsa den 4-5 gång direkt den damp ner i brevlådan. Egentligen tycker jag konceptet från förra boken, där man får interagera med uppslagen och leka med sina egna fingrar, jag tycker nog att det är snäppet roligare. Det är dock uppenbart att även det här går hem.
Svansar runt - i djungeln
En annan storfavorit här hemma är ”Svansar runt på bondgården” av Hanna Albrekson, som Vi läst den om och om igen. Nu kommer även en ny ”Svansar runt-”bok då ”Svansar runt i djungeln” bygger på samma tema. Ett antal djur biter varandra hårt i svansen och först i slutet förstår vi att det är för att försöka dra loss den stackars lilla apan som fastnat i lianerna. Det här är cliffhangers för den lille läsaren, ”vems svans är det elefanten drar i”, tro? Det är jättefina bilder och spännande djur som jag tror att min lille kille hade älskat ännu mer när han var ca 1,5 och egentligen redan vid 1 års ålder. Hans fascination för vilda djur var dock som störst vid 1,5 ungefär, men han går fortfarande igång på bilderna som föreställer en giraff eller tiger eller andra spännande djur.

Min stora elefantYtterligare en pekis från LP, ja det får vi av Sara Gimbergsson. Gimbergsson har gjort en del egna böcker tidigare men också illusterat en hel del åt andra. Eftersom min lille 2-åring älskar Elefanter går han även igång på den här ”Min STORA elefant”, som är en lek med storlekar. Jag tror dock egentligen att den passar bättre för lite yngre barn, från så där en 10 månader, kanske, uppåt nu i två årsåldern. ”Min STORA elefant” handlar om ett barn som har en elefant som är så stor att den är större än allt annat i hela världen. Större än huset, större än staden till och med. Ändå får den plats i barnets lilla, lilla säng på kvällen när det är dags att sova. Perfekt när barnet börjat leka med sin egen fantasi lite grand. Vi kommer helt säkert att läsa alla dessa tre i flera månader till och det enda jag tycker är sorgligt är att de inte fanns för något år sedan så att vi hade kunnat läsa dem längre.


Om jag måste välja en favorit här så är det nog ändå ”Svansar runt i djungeln” som har så fina färger och dessutom lyckas lägga in lite spänning i berättelsen. Som tur är så behöver jag inte välja, och det skulle också vara lite orättvist egentligen då de är rätt olika. Hur som helst, tre superfina nyheter som jag absolut tycker att man kan ta sig en extra titt på om man just fått smått eller funderar på presenter.

Inga kommentarer: