tisdag 28 april 2015

Dream on (Drömläge) av Bali Rai

Image result for bali rai dream onDream on, eller Drömläge som den heter på svenska, är en sådan där lättläst bok av Bali Rai som är utgiven på Barrington Stoke på engelska och Argasso på svenska. De som jobbar i skola eller på bibliotek vet förmodligen precis vilken typ av böcker jag menar. Lättläsa böcker som passar bra för både dyslektiker och motvilliga läsare, så väl som nybörjarläsare, ex de med svenska som andra språk.

Dream on är en enkel historia med mycket handling och lite mellan raderna. Baljit är en ung kille i en liten stad i England som älskar att spela fotboll. Hans dröm är att en dag få spela för Liverpool som proffs, men hans föräldrar har en annan åsikt. Fotboll är nog ok, men det är bara ett nöje som man kan ägna fritiden åt när man inte har viktigare saker för sig. Som att hjälpa till i pappans Snabbmatskök. Baljits pappa drömmer om att Baljit ska ta över familjeföretaget eller bli läkare eller jurist. Fotboll är inget man kan leva på.

Men Baljit är bra. Han är faktiskt så bra att han blir uttaget att vara med på en provmatch tillsammans med några andra i laget, för att visa upp sig för talangscouter från så väl Aston villa, Arsenal och Liverpool… Och visst måste hans föräldrar ändra sig om han blir antagen…?


Baljit ljuger och myglar för att få vara med och spela med kompisarna och åka på uttagning. Hemma låtsas han att han har skolutflykt. Det är en enkel, men underhållande historia om att följa sin dröm, om vänskap och Bali Rai lyckas även slänga in lite sidospår om rasism, familjetraditioner och kärlek så det finns en hel del att plocka av här om man vill diskutera boken. Dessutom tror jag faktiskt att den är tillräckligt underhållande i sig själv, utan att det ska vara en bok man blir påtvingad i skolan. I alla fall för de som gillar fotboll och böcker med rak och enkel handling där det händer saker hela tiden. Och de är ganska många. 

Inga kommentarer: