tisdag 10 mars 2015

Orlando av Virginia Woolf

Orlando av Virginia Woolf

Jag har velat ha den här boken i åratal men det har bara inte blivit av. Flera gånger har jag sett att den gått på bokrean men den har alltid varit slut när jag har varit ute och letat. Den går ju inte att få tag i annars heller. I år norpade jag dock till mig ett ex och bestämde att det äntligen skulle bli av. Jag älskar Woolf, men har alltid varit lite rädd för den här boken. Jag måste ha sett filmen tre-fyra gånger när jag var tonåring och blev helt överväldigad men tänkte att boken skulle vara så där makalöst svårtillgänglig. Det var den ju inte alls. Historien om Orlando som åldras ett år när vi andra lever en hel livstid är baka precis fantastisk. Man kan inte annat än förälska sig i pojken som sedan blir kvinna och som sätter naturen, konsten och litteraturen över allt annat. Han leker, förälskar sig, blir ambassadör i Turkiet och träffar kungar och är med om revolutioner. Det är inte Forrest Gump det här, hen träffar inte alla dignitärer och kändisar som levt under hennes livstid även om en och annan författare svischar förbi.


Inledningsvis skriver Sara Stridsberg att det är ett kärleksbrev, en kärleksförklaring och beskrivning av Vita Sackville-West, som Woolf hade ett kärleksförhållande med. Det kan jag absolut se för en ett kärleksbrev är precis vad det känns som. En beskrivning av en begåvad kvinna som står stadigt genom stormar och aldrig åldras. Som är lika mycket ”före sin tid” som en kvarleva av en klassisk tid. Jag älskar det. Det är inte en fråga om varför detta blivit en klassiker för det är så otroligt medryckande livfullt och spännande att man bara sveps med. Jag ska definitivt bli bättre på att läsa de där böckerna jag verkligen vill läsa istället för bara deckare jag blir sugen på för stunden. Det är ju så värt det!

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Visst är Orlando fantastisk, jag vill se filmen igen, jag läser Åren av Virginia Woolf just nu.

♥ Hanneles bokparadis sa...

P.S.
har du aldrig handlat på Bokbörsen:

http://www.bokborsen.se/page-start?sallstr=woolf+virginia+orlando&issearch=1&maincat=1&sall=1&cpage=0&sallstr2=&sorder=5

Bokomaten.. sa...

Jo, jag har handlat på Bokbörsen tidigare men tack för tipset. Jag har faktiskt letat efter Orlando där men länge sedan sist. Jag hittade en 1 edition från Hogarth Press som jag blev galet sugen på, men annars har jag tyckt att de var lite dyra. 70 pix på Bokrean var som hittat.=)

Therése sa...

Åh, Orlando! Jag älskar filmen! Ska ta mig en titt på rean och se om det finns ett ex kvar till mig också.