måndag 16 mars 2015

Om Dan Brown hade skrivit Fantasy

Rick Riordan Den röda pyramidenDen röda pyramiden av Rick Riordan

Riordan är redan helt omåttligt framgångsrik efter att ha skrivit serien om Percy Jackson. Ni vet killen som visar sig vara hälften grekisk gud? Som även delvis har filmatiserats? Det är nästan ett standardverk i varje barn/tonårings bokhylla. De flesta av mina elever som gillar att läsa fantasy eller äventyr har läst böckerna om Percy Jackson. Roligt att han plockat fram gammal grekisk mytologi också, för där finns ju verkligen material till ett oändligt antal historier.

Det samma gäller Egyptisk mytologi och det är Riordans nästa projekt. Detta är den nästan 600 sidor långa första boken i en ny serie, Kanekrönikan, som handlar om syskonen Kane som visar sig ha mäktigt egyptiskt blod i ådrorna. De förenar Faraonernas blod med egyptiska gudar och trots att de bara är 12 och 14 år gamla sätt de på prov som ingen av dem hade kunnat ana.

Det hela börjar med att deras far, som är arkeolog, tar med dem på en privat visning av Rosettastenen på Brittish Museum en kväll. Tyvärr råkar pappan spränga både stenen och en del av museet i bitar och släppa lös fem stycken sedan länge fängslade gudar i vår värld.  Detta blir startskottet för Carter och Sadie att fly hals över huvud, jorden runt, tillsammans med Bast, kattgudinnan. De jagar den onde Set som vill förgöra världen, men blir också själva jagade av magiker som vill sätta stopp för deras planer att använda sig av andra gudars krafter. De åker till New York, Louvren i Paris, Egypten och en massa andra ställen. Kort sagt lite Dan Brown möter Scott Lynch, fast för kids. Det är faktiskt väldigt mycket Dan Brown och jag kan tänka mig att det är just de här barnen som om några år kommer att sluka Browns historier också. Det är galet mycket driv och action i berättelsen precis hela tiden. Det är sällan tid för återhämtning i historien och det är verkligen väldigt många barn och ungdomar som efterlyser just det här. Kanske inte i en 600 sidor tjock förpackning men man kan inte få allt.:)


Personligen är det inte riktigt min smak, även om jag är väldigt förtjust i alla referenser till Egyptisk mytologi och historia. Jag blir dock lite andfådd av att läsa för det går som sagt i ett rasande tempo. Som underhållning betraktat är det dock lättsamt och lite lagom informativt. Tror att Riordan har ytterligare en given succé på gång. Tror dock att han skulle tjäna på att dra ner sidantalet aningens lite för att locka till sig även de som lätt blir avskräckta av tjocka böcker för det här är typiska böcker som annars tilltalar även många läsovilliga.

2 kommentarer:

Ylva sa...

Ja, det där låter som något som skulle vara bra på 200 sidor för våra gymnasister också.

bokomaten sa...

Håller helt med. Kanske kunde halverat historien. Samtidigt som det är otroligt lättläst och går snabbt ändå.