tisdag 3 mars 2015

Magiska bondgården av Hanna Olausson

Magiska bondgårdenDetta är Olaussons andra bilderbok på Ordalaget förlag och även om jag inte läst ”Magiska djungelns” så är jag tämligen säker på att bilderna är lika fina i den boken. För et är himla fina bilder och lillpocketen som är 2 år tycker de är roliga att titta på. Det är färglada med stora drag och passar väldigt bra ihop med texten. Min lille kille är dock fortfarande så liten att han inte har börjat tycka att det är konstigt hönor med fyra ben och tjurar med flätor. Boken bygger på att läsaren ska reagera och tycka att det är något som är knasigt. I omfattning är den annars precis lagom för en tvååring tycker jag. Inte för mycket text och upprepningssaga. Prima.

Däremot finns det en sak som stör mig oändligt i den här boken. En småsak kan tyckas men som gnager i mig varje gång jag läser den. Hela boken är skriven i ett tempus (hönan åkte och besökte djuren på gården) men så plötsligt på en sida byter vi till ett annat och fåret ”äter sin glass” i presens? För att sedan byta tillbaka igen. Det är bara på denna sida. Hönan träffade ett får, som äter glass. Jag antar att det ska vara så att fåret äter glass konstant så att det är så att hönan träffade ett glassätarfår, men det framgår ju inte direkt av kontexten och det ligger fel i munnen när man läser.

Bortsett från detta så är det en fin bok som jag tror kan tilltala 3-åringen ganska bra. Speciellt om man gillar djur, som ju ganska många barn gör. 

2 kommentarer:

Ylva sa...

Som både får- och hönsägare tycker jag att det verkar vara en trevlig bok.
:-)Fina bilder.

Bokomaten sa...

Ja, djur är ju en sådan sak om alla barn går i gång på i en viss ålder. Egentligen roligt hur alla barn kan säga får, ko och häst trots att det inte alls är naturliga inslag i de flestas vardag.