onsdag 18 mars 2015

Handbok för småbarnsföräldrar av Gunnar Jägberg och Kristofer Kebbon

Handbok för småbarnsföräldrarJa, nu HETER ju visserligen boken HANDBOK, men det är mer av en humorbok eller presentbok egentligen för så där värst många verkligt handfasta tips får man kanske inte.

Boken inleds med ett antal sidor med listor på saker som plötsligt är väldigt annorlunda i ens liv sedan man skaffat barn. Jag skrattar högt och igenkännande flera gånger och tänker på de där listorna som brukar cirkulera på facebook då och då ”så vet du att du är småbarnsförälder” eller ”saker som bara småbarnsföräldrar tycker är kul”. Gudarna ska veta att den där svarta humorn behövs när man för 5:e dagen i rad blir nerkräkt eller när man stupar i säng klockan 9 på fredagkvällen och tänker på hur mycket roligare man var förr.  

I övrigt finns här dock en del kapitel som jag tycker är mindre roliga så den är anings ojämn får jag säga, den här boken. Visst är det bra med tips på lekar eller lite gåtor att presentera för sitt barn när det blir lite äldre men kapitlet med ”10 middagar på 15 minuter” som både innehåller recept av typen ”Ring pizzerian” och ”Öppna en barnmatsburk” hade jag kunnat vara utan. För det är ju tips man har huvudet ändå och om det ärm enat som humor så är det inte så där jättekul.


Som en småkul gå-bort-present tycker jag den är ypperlig. Den fungerar också bra som tillägg till babypresenten, men det är inte något jag skulle ge som en present i sig. Den är helt enkelt inte rolig nog. Gåtorna är inte särskilt kul, även om barnen kanske gillar dem.  Tipsen på lekar kan man hitta i andra böcker som riktar sig mer till barn, böcker av tipsen ”Rim, ramsor och lekar” är ofta lite mer omfattande. Den hade helt enkelt behövt bli lite mer genomarbetad och lite fylligare för att motivera köp för mig annars. För här är som sagt mycket som man redan hittat på nätet ändå. Jag behöver mer än några in ledande skratt. Däremot tycker jag som sagt att det är en lagom presentbok istället för en blomma. Ordlistan mot slutet av boken är också faktiskt lite användbar. Dock tycker jag fortfarande att det hade behövt vara lite ROLIGARE för att motivera att vara en humorbok snarare än en handbok. Men det är ju kanske min humor och smak förstås också. 

Inga kommentarer: