måndag 23 mars 2015

Den unga eliten av Marie Lu

Den unga ElitenLu har ju blivit megakänd genom sin legend-serie som även den sålts till Hollywood för att bli film. Jag gissar att den kommer att bli ännu mera populär när den går upp på bio, mycket välförtjänt i så fall, för det är verkligen en galet spännande serie som håller ända till slutet.

Här är Lus nya serie, men det tar faktiskt lite klurande för att bli säker på att det är en första del och inte en helt fristående bok. Ingenstans på omslaget framgår det att det är tänkt att bli en serie av det, men när man läser på insidan så står det att Lu tänkt sig en fortsättning även på denna bok. Och läser man boken så blir det också rätt tydligt, framför allt mot slutet då. Detta är mycket mer fantasy än legend-trilogin som var tydlig dystopi, stöpt i Hungerspelen/Divergent-form. Här är det mer Marvel comics möter Fantasy möter Franska Revolutionen. Det här är en sådan där bok som det mycket väl hade kunnat finnas en påhittat karta för inne på insidan, fast det gör det inte.

Den unga eliten syftar på ett antal ungdomar som alla förbannats med olika förmågor. För ett antal år sedan svepte en fruktansvärd feber (dystopiinslaget) över landet och många var de människor som dog. De som överlevde, alla barn, blev på olika sätt märkta. Bokens huvudperson Adelina, har fått silvergrått hår och förlorade ett öga. Ett fåtal av de överlevande utvecklade också speciella förmågor (Marvel comics) fast Adelina verkar vara en av de som tyvärr bara förlorar sin skönhet. Det finns eldkastare, teleporterare och synska personer. Adelina har under hela sin barndom blivit torterad och plågad av sin far då han försökt locka fram förmågor även hos Adelina. När han nu inte kan gifta bort henne så märkt hon är så kanske han kan få nytta av henne på annat sätt. Adelina har även en liten syster som är allt det Adelina inte är, mild, vacker och godmodig.

När Adelina en kväll råkar höra hur hennes pappa säljer henne som älskarinna till en våldsam man de känner så bestämmer hon sig för att rymma. Under flykten råkar hon även ha ihjäl sin far då hennes förmågor slutligen och äntligen manifesterar sig i ett fruktansvärt raseri. Adelina kan skapa illusioner. Hon flyt till storstan utan en tanke på sin nu föräldralösa lillasyster men blir fängslad och dömd till döden. Men allt detta är ändå bara början på det äventyr som väntar Adelina och staden hon kommit till. För det finns som sagt fler fördömda, som alla begåvats med olika förmågor.


Boken utvecklar sig så småningom till att bli en revolutionshistoria med klasskamp, intriger, mord och magi. Ärligt talat så är det här lite mer mainstream än Legend-böckerna men det gör det ju inte sämre för det, däremot ganska mycket mer lättläst tycker jag. Den går snabbt som attan att plöja igenom och intrigerna är inte riktigt lika djupgående som i Legend som jag faktiskt tyckte höll ganska hög klass. Däremot undrar jag verkligen hur det ska gå för Adelina och hennes syster så jag kommer verkligen hålla utkik efter nästa del i serien som jag tror kommer att hitta sina läsare fortare än man hinner säga Joss Whe..

2 kommentarer:

Lena sa...

Denna bok skall jag försöka läsa ganska snart. Gillade Legend-serien och hoppas verkligen att jag gillar denna också.

Västmanländskan sa...

Denna ligger på vänt här!