onsdag 4 mars 2015

Den skrikande trappan av Jonathan Stroud

Den skrikande trappan (inbunden)Detta är första delen i en ny serie (Lockwood & co) av Jonathan Stroud som skrev Bartimaeus trilogin. Del två, Den viskande dödskallen, är precis släppt och denna bok kom förra året.
Jag har faktiskt tänkte läsa den rätt länge för den låter ju onekligen precis som något som skulle falla mig i smaken, actionfylld spökjakt, mitt i London. What´s not to like? Och jodå, det passar mig fintfint det här, men kanske att det kunde varit lite… bett i historien ändå? Den är klassad som ungdomsbok men jag skulle nog säga att den även passar yngre läsare om man inte är rädd för lite tjockare böcker. Definitivt från mellanstadiet även om det är blod och ond bråd död i många fall här. Men det är det ju i många barnböcker.

Vi får följa en ung tjej, Lucy, som flyttar till London för att komma bort från sitt förflutna och med drömmar om att bli en av de främsta spökjägarna i landet. Hon får jobb på en av de minsta agenturerna i stan. Faktum är att de bara är tre personer och med Lockwood som chef, en kille inte mycket äldre än Lucy själv. Alla andra agenturer har vuxna övervakare men Lockwood anser sig klara sig själv. Och eventuellt får han rätt. De tar sig an de svåraste fall, men lyckas också misslyckas kapitalt och fullständigt bränna ner en klient hela hem. Något som inte direkt gör underverk för ekonomin i agenturen.


Jag gillar deras kaxiga framåtanda och hur de orädda tar sig an det ena fallet läskigare än det andra. Däremot så får man inte så mycket kött på benen kring karaktärerna. Det är mer action än psykologi, men det gör inte så mycket för det är helt ok underhållning. Boken utspelar sig några år in i framtiden för att kunna förklara förekomsten av alla spökerier som sker helt öppet, men det är inget som märks nämnvärt i övrigt. Ingen fantastisk teknologi eller märkligt mode, men det underlättar onekligen handlingen och jag gillar det. Om jag får del två i min hand i den här serien så läser jag den helt säkert, men jag kommer inte att gå ur min väg för att få tag i den. Ungefär så. 

Inga kommentarer: