tisdag 3 februari 2015

Travsporten och läsförståelsen

Släpp taget Jonte!Släpp taget, Jonte! Av Johan Nilsson

Svenska Travförbundet bestämde förra året att inleda ett samarbete med förlaget Pinxto och det florerade en länk på facebook om att man kunde beställa klassuppsättningar av böcker helt gratis till sin skola Vår Spec hoppade på nu har resultatet alltså kommit. Boken heter ”Släpp taget, Jonte” och handlar omen 9-årig kille som bor i en liten stad där alla sysslar med trav och hästar. Synd bara att han tycker att hästar är det tristaste som finns. Genom hela boken fortsätter han att kalla dem för köttbullar och havremoppar (tror jag, en massa smädesord var det i alla fall) men Jonte själv går faktiskt från totalt negativ till att bli värsta travkusken.

Naturligtvis börjar det med en tjej. Aidah skolkar från skolan för att vara med sin älskade häst Azzah som ska skickas bort från stallet i staden. Jonte som är lite förtjust i Aidah lovar att försöka hjälpa henne att få ihop pengar så att hon kan köpa hästen. De pantar burkar och lyckas få ihop tillräckligt. De får stallplats hos Tuttan, den tokiga gamla tanten på Väsbyholm, slottet i stan. Jonte blir hästfrälst och börjar träna trav med Aidah som tränare. Snart uppstår dock nya problem och i en tävling mot Azzahs förra stall, Blaxta, så sätts Jonte på prov. Ska han vinna travet? Ska Aidah få behålla sin häst? Ja, det är lite lagom spännande men det är en del vändningar här som gör att jag gärna hade sett att den fick en omgång till vida en redaktör.

Det känns nämligen som att berättelsen byter spår lite för ofta istället för att följa vanlig dramaturgi för den här åldern. Det är också lite svårare ord för att vara en bok för 8-9-åringar men hästtjejerna tror jag absolut kan gilla det här. De läser ju allt med hästar. Många hästtjejer läser dessutom ganska bra eftersom de slukar allt med hästar i. Som klassuppsättning kan den vara svår, men tror som sagt att den funkar helt ok för en de.


Om den ökar intresset för trav-sporten som Travförbundet hoppas på? Ja, det återstår att se, men som underhållning är den helt ok. Varken bättre eller sämre än så.

Jag hoppas dock att inte många skolor använder sig av det här som enda klassuppsättning. Det vore sorgligt om ekonomin vore så dålig eller att man prioriterade läsningen så lågt. Däremot tycker jag inte att man ska förkasta det här bara för att det är sponsrade böcker. Någon har trots allt skrivit ihop historien och man har lagt mycket tid på tilltalande bilder. 

Inga kommentarer: