onsdag 4 februari 2015

Ms Mars strikes again

Veronica Mars (2): An Original Mystery by Rob Thomas: Mr. Kiss and TellVeronica Mars -Mr. Kiss and Tell av Rob Thomas och Jennifer Graham

Ms Mars fortsätter skörda framgångar i litteraturen snarare än i TV-serie-format. Jösses, vad bra det här konceptet funkar i bokform. Vi känner redan alla karaktärer och har bakgrundshistorien från TV-serien och från filmen så det behöver man inte ödsla tid på. Dessutom har man hundratals gamla karaktärer som man kan plocka fram och referera till i nya fall. Som man kan bli lite lagom överraskad och chockad av att se som misstänkta tillexempel. Eller i det här fallet, offer. För de som sett TV-serien minns Veronica Mars kompis Meg. En av de få rika ungdomarna i Neptune som ändå var trevlig. Saker och ting blev lite kyliga när Meg började dejta Duncan Kane, Veronicas ex, och de de blev inte bättre när Duncan sedan gick tillbaka till Veronica igen. Meg dog i en busskrasch som Veronica utredde i en hel säsong och Duncan försvann sedan med sin och Megs, som det visade sig, dotter och ingen vet var de befinner sig nu. Det var ett desperat försök att försöka få bort henne från Megs föräldrar som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt.

När Veronica nu får i uppdrag att undersöka ett våldtäktsfall så visar sig offret vara Megs lillasyster Grace som Veronica lämnade kvar hos familjen, trots att hon såg vad hon utsattes för. Hon svor ryggen fri genom att anmäla det till polisen men i Neptune är det samma sak som att inte göra någonting.

Veronica kan inte släppa fallet ens efter att hennes uppdragsgivare The Neptune Grand, stadens stora hotell, sagt åt henne att de är nöjda med att bara slippa bli stämda. Veronica vill komma åt förövaren till varje pris.

Jag måste säga att det här är ett ovanligt rått och otrevligt fall för att vara Veronica Mars. Nu har hon ju utrett både mordet på sin bästa vän och en hel del andra otrevligheter, men en serievåldtäktsman som misshandlar sina offer till oigenkännlighet och lämnar dem att dö, det är ruskigare än det mesta. Och alla karaktärer vi förväntar oss finns som vanligt också med. Bad boy-pojkvännen Logan Echolls som numera är militär och utsätter sig för minst lika stora risker som Veronica. Hennes pappa, Keith och båda vännerna Mac och Wallace Fennell finns också här, liksom ett gäng nya bekantskaper.

Personligen tyckte jag bättre om förra boken ”The million dollar tan-line”, kanske för att jag lyssnade på den som ljudbok, ypperligt inläst av Kristen Bell, men det här håller också bra tempo. Hoppas verkligen att det kommer fler böcker i serien om Ms Mars, PI.

4 kommentarer:

Feeejay sa...

Åh, jag hade glömt bort att dessa finns i bokform. Måste köpa ljudboken... :)

Bokomaten sa...

JAA!! Lyssnade du på den första med Kristen Bell? Så himla bra inläst!

Sara sa...

Men är de bra alltså, blir alltid tveksam när saker och ting byter format... Men jag behöver något roligt och lättsamt att sticka till. Ljudböckerna kanske skulle kunna vara något då? ÄLSKADE ju serien. Hmmm, det här ska kollas upp!

Bokomaten.. sa...

Ja, det är de faktiskt. Jag brukar också vara skeptisk när man gör böcker på filmer eller TV-serier. Ofta är det ju att man skriver ner historien som redan blivit film, s a s. Dessa tar dock vid efter filmen och Neptune har liksom fått sitt eget liv lite gran. Först som serie, sedan film och nu böcker. Ser lite fram emot att se webserien om Dick Casablankas någon gång också om man kommer över den.=)