onsdag 25 februari 2015

Knäppa Britter

Rule Britannia!Rule, Britannia! Av Johan Hakelius

Ja, äntligen blev det min tur att läsa den här. Jag älskade ihjäl ”Döda vita män” och ”Ladies” som båda handlar om excentriska britter i dåtid och nutid. ”Rule, Britannia!” handlar framför allt om knäppa viktorianer men inte enbart då Hakelius även kikar både framåt och bakåt. Än en gång plockar han upp historier om extraordinära människor, alternativt knäppgökar, som utmärkt sig på ett eller annat sätt genom historien.

Någonting har dock hänt för det är inte riktigt samma humor och driv i Rule, Britannia! Så den hoppar inte upp på min absoluta favorit-lista så som tidigare titlar gjort, men oj, vad det är fullt tillräckligt ändå. Jag älskar alla knäppa figurer och samtidigt är det fascinerande att läsa om delar av historien som känns mer fjärran än det kanske verkligen är. Det är otroligt så många britter som känt sig dragna till Islam, mellanöstern och drabbats av orientalism och flyttat till Irak. Idag känns det helt främmande att en kvinna skulle utmana öder och rida in i fullt dagsljus utan slöja i ett extremt religiöst och konfliktdrabbat område. Hon skulle ju bli skjuten på fläcken. Det trodde man å andra sidan på den tiden också och det gick ju bra ändå.


Det är inte bara sådana historier, vi hittar även konstnärer och författare och får ta del av staden Baths uppgång och fall. Det är otroligt underhållande som vanligt och samtidigt både intressant och spännande. Jag är övertygad om att Hakelius (som det verkligen märks inte bara är påläst utan en sann Anglofil med kunskap lagrad ut i fingerspetsarna) har material till en hel serie böcker till så jag väntar ni med spänning på nästa bok.

Inga kommentarer: