tisdag 6 januari 2015

Kiss of death av Rachel Caine

KISS OF DEATH: The Morganville Vampires #8Eftersom den här delen satt ihop med förra delen I en “dubbelutgåva” kände jag inte riktigt att jag kunde sluta läsa ”mitt i” boken så då var det bara att hoppa på nästa del i serien om Morganville. Jag är förtjust i de här böckerna, även om det inte direkt är rocket science. Det är rappt, smart dialog, påminner inte så lite om Buffy och är lite så där lagom mycket guilty pleasure med en mörkare edge eftersom de trots allt kämpar för sina liv och dödar vampyrer till höger och vänster hela tiden.

Här har Claire, Shane, Eve och Michael fått tillstånd att lämna Morganville för att åka till Dallas för att spela in Michaels skiva. Ingen av ungdomarna kan tro att de faktiskt ska få lämna staden, men det är med en bitter eftersmak eftersom de hade hoppats att det skulle vara vampyren Morley som skulle få lämna staden istället. Claire slöt ju ett avtal i förra boken, om att hon skulle fixa så att Morley och hans följare fick tillstånd att lämna staden mot att Shane och Eve fick leva. De fick en månad på sig, sedan skulle Morley casha in sin middag och tömma de båda ungdomarna på blod. Ett löfte Claire inte riktigt hade befogenhet att göra.

Tiden börjar rinna ut och ungdomarna bestämmer sig för att försöka njuta av resan så gott de kan istället. Tyvärr följer dock Oliver, staden andre starkaste och mäktigaste vampyr, med på trippen. Så att de inte får för sig att sticka iväg för gott. Man skulle kunna tro att en enkel road trip, ut i världen utanför vampyrland, skulle vara semester i jämförelse med deras vanliga vardag. Naturligtvis dröjer det inte länge dock innan de lyckas råka i rejält med trubbel ändå. Bara tanken på att parkera vid en motorcykelpub och gå in och beställa glass... Inte lyckas de hålla sig ifrån vampyrkonfrontationer heller. Det ska ju inte finnas några fler vampyrer i världen, e ska ju vara isolerade i Morganville. Det visar sig ju däremot vara dagens lögn.

Claire blir bara tuffare och tuffare och lyckas dessutom behålla huvudet i stressade situationer då både Eve oh Shane tappar humöret och ställer till med problem för dem. Michel, som ju numera också är vampyr istället för spöke (lång historia) framstår som allt mer sympatisk men har svårt att hantera sin nya identitet som blodsugare. Han känner inte alltid sin egen styrka t ex.

Jag tycker faktiskt att den här står sig bra i serien och trots att den till största delen handlar om livsfarliga människor och inte vampyrer. Det är ett skönt avbrott och säkert skrivet med inte så lite ironi. Att de som är vana att hantera monster till vardags råkar i VERKLIGT trubbel när de hamnar i världen utanför Morganville.


Jag har en bok till stående hemma som nog får vänta lite på sig dock. Har så många andra böcker jag vill plöja men jag garanterar att jag kommer att plocka fram den lagom till Halloween nästa år igen. Jag har avverkat 8 böcker nu men härligt nog så finns det hela 15 böcker i serien!

Inga kommentarer: