tisdag 20 januari 2015

Färgen på drömmar av Ruta Sepety

Färgen på drömmarWow, snacka om att sticka ut i bokfloden från 2014. Jag satt och gick igenom kaalogen över 2014 års barn och ungdomsböcker inför ett bokprat på högstadiet och hittade den här pärlan. En bok som handlar om en flicka i New Orleans på 50-talet. Jag menar, vem kan stå emot det? Ganska säker på att det är den enda i sitt slag på vagnen med böcker här också. Det är smutsigt, desperat, livfullt och färgstarkt.

Josie växer upp på en bordell under slutet av 40-talet och blir den som städar, kokar kaffe och springer ärenden åt bordellmamman Willie. När hon fyller 18 år är det inte hennes mamma som gratulerar henne utan Willie. Mamman är ständigt frånvarande och när hon inte jobbar på bordellen så sticker hon ofta iväg med en otäck gangster som heter Cincinatti. Han har flera gånger hotat Josie med både det ena och de andra och hon vet att han inte skulle dra sig för mord.

Förutom arbetet på bordellen så jobbar Josie extra i en bokhandel dit hon även flyttade vid första bästa tillfälle. Det började med att hon stannade kvar och sov under skrivboret men när bokhandlaren fick veta det så inredde han snabbt ett rum åt henne. Där har hon växt upp tillsammans med bokhandlarens son som är den som nu tar hand om bokhandeln. Josie drömmer om att börja på Collage men vet att det är tröstlöst. Även om hon skulle komma in så har hon inga pengar. När hennes mamma dessutom sticker från stan ännu en gång och lämnar efter sig en gigantisk skuld till maffian som Josie naturligtvis ärver, ja då känns hennes öde förseglat.


Jag tycker verkligen att det här en ungdomsbok som sticker ut ur mängden och en historia som är otroligt spännande att läsa även som vuxen. Typisk crossover-litt. Att det finns en del romantiska inslag här också, inte bara Josies drömmar om att ta sig ur sin situation och vidare i livet, det tror jag tilltalar rätt många unga tjejer också. För ska man vara fördomsfull så är det här nog en bok som främst tilltalar tjejer. När jag skulle snabbt beskriva och kategorisera den här dock så fick jag lite problem. För spännande? Jo, visst är den det. Det finns definitivt inslag av deckare här men jag skulle nog inte komma undan med att klassa den som det. Uppväxtskildring kanske? Tydligt tecken på att den är en ganska udda fågel i bokfloran i alla fall och jag gillar det verkligen! 

2 kommentarer:

Mrs E sa...

Tack för tipset, gillar omslaget!

bokomaten sa...

Visst är det fint? Naturligtvis det jag föll för först också.. ;-)