tisdag 9 december 2014

Vad vi läser där hemma just nu eller julläsningen 2.0

Ingrid och Ivar firar julJa, när man har en nästan 2-åring hemma blir julen både rolig på ett annat sätt men också ganska konstig. Varför har folk röda luvor på huvudet plötsligt? Och det var ett fasligt bakande! Ljus över allt!? Och vad nu?? ETT TRÄD? På balkongen???

Paddington får en julklappVi läser böcker om julen för att koppla det som händer runt omkring till berättelser och göra det mer lättbegripligt men också för att det helt enkelt är roligt att läsa om allt som händer.

Just nu är det Ingrid och Ivar firar jul av Katerina Janouch, Lilla Annas julklapp av Sandbergs och Paddington får en julklapp av Bond. Dessutom har vi just börjat läsa Eddie och julen av Lisa Bjärbo. Den är ju bara precis hur fin som helst. Egentligen är Paddington får en julklapp lite för svår, men om man skriver om berättelsen och berättar med egna ord så fungerar den fint. Bilderna är ju underbara och pocketen drar ofta fram den själv och säger ”Lalle!” Och menar att han vill läsa boken om ”Nalle” förstås. Vi har betat av lite andra böcker också (blir ju så när man jobbar på bibliotek) men ingen som riktigt fastnat mer än de här. Ingrid och Ivar vet jag att många har åsikter om pga språket, men den fungerar fint hos oss.

Eddie och julenLilla Annas julklapp

Utöver dessa titlar så går även Svenska julvisor med tillhörande speldosa från Max Ström förlag varm där hemma. Jag har kraxat mig igenom den ena sången efter den andra, timme efter timme, trots förkylningshes röst. Förmodligen är det mycket för att han känner igen sångerna från förskolan. De sjunger ju ganska mycket julsånger där också nu.

En hel del av de små pixi-böckerna i julkalendern har vi också bläddrat igenom men än så länge tycker nog mamman att den är roligare än pocketen gör.:-) Där finns ju en hel del icke-juligt också förstås men första luckan var en liten bok med julsånger t ex. Just det råder ju inte vi brist på där hemma då, men är ändå en rolig idé.


Mest vill jag ändå rekommendera Eddie och julen. Bortsett från att vi inte har någon snö och att den nog egentligen är tänkt för de som är aningens lite äldre än Pocketen som inte fyllt två än, så fungerar den utmärkt! Svarar just på de där frågorna om vad det är för konstigt som händer egentligen när man för första gången upplever julen.

Inga kommentarer: