torsdag 11 december 2014

The Sleeper and the Spindle av Neil Gaiman

The Sleeper and the SpindleJa, Gaiman har kommit med nytt! Igen! En bilderbok för unga och vuxna med fantastiska bilder av Chris Riddell. Den här gången har han tagit sig av de gamla klassiska sagorna om Törnrosa och Snövit och gjort en mash up av de båda berättelserna på sitt eget sätt.

Egentligen är det en himla spännande idé som man nästan förundras över att ingen tänkt på tidigare. Flickan som sov i hundra år och flickan som satte en förgiftad äppelbit i halsen och föll i en djup sömn. Snövit är nu vaken, väckt av sin prins, och förbereder sitt bröllop. Hon är nu drottning över sitt eget rike. Genom tre av hennes trogna dvärgar nås hon av ryktet att grannriket är förbannat och har drabbats av en pestlik sömn. Den sprider sig allt snabbare och snart kommer den att nå även Snövits rike. Över allt somnar folk på sin post och verkar inte påverkas av tidens tand. De står och sover i dagar, veckor, även år utan att svälta eller åldras. Allt började med prinsessan i det angränsande riket och Snövit bestämmer sig för att ge sig iväg och se vad hon kan göra. Efter att själv ha överlevt en magisk sömn är hon näst intill imun. Tillsammans med de tre dvärgarna färdas hon till Törnrosas land men möts inte av den klassiska sagan. Det är en spännandetwist mot slutet som jag gillar.

Bilderna från den här boken har spridit snabbt över internet. Särskilt bilden då Snövit kysser den sovande flickan för att väcka henne ur sin magiska sömn. Kanske inte den finaste bilden men man förstår ju varför den fått uppmärksamhet.
Jag älskar det här. Det är sagolikt fint och spännande och annorlunda även om man läst de gamla sagorna 100 gånger redan. Och ändå är det med en känsla för ursprungsberättelserna Gaiman har gjort sin egen version. Det känns inte tacky utan bara bra.


Det är heller inte de enda sagor Gaiman skrivit om nu. För några veckor sedan kom även Hansel & Gretel ut i Gaimansk tappning men den har jag ännu inte lagt vantarna på. Hoppas verkligen den lever upp till den här nivån.

2 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Tack för tips! Den blir nog en julklapp till maken :)

Mrs E sa...

Tack för tipset, jag håller ju just på att upptäcka Gaiman :-)