tisdag 9 december 2014

Shivers av Bali Rai

ShiversBali Rai har skrivit rätt mycket böcker för ungdomar, både tjockare historier och en hel del kortare berättelser för Barringon Stoke som ger ut böcker som passar de med lässvårigheter. Mig veterligen har han inte skrivit skräck tidigare dock, så jag blev ganska nyfiken när jag såg att den här kom ut förra året. Det är en riktigt rejält otäck berättelse faktiskt. En blandning mellan thriller och spökhistoria. Hur otäck förstår man först mot slutet.

Huvudperson är en ung kille, Sam, som bor ensam med sin mamma i ett samhälle i England. Hans pappa stack för ett tag sedan och har inte synts till. Innan dess hade de en stormig period då pappan häktades och harvade runt i rättssystemet innan han slutligen blev friad. Det hjälpte dock inte. Familjen var paria där de bodde tidigare och Sam och hans mamma har försökt starta om flera gånger genom att flytta. Nu har de inte råd att flytta fler gånger och Sams historia har hunnit i kapp honom. Han blir mobbad av ett gäng äldre bråkstakar i området och blir ofta nedslagen och till och med knivskuren.

Så en dag träffar han Cassie och Sam blir som förtrollad. Hon är den vackraste flicka han sett och de blir vänner. Det är något konstigt med Cassie dock. Hon bjuder aldrig hem honom och blir tystlåten och hemlig när han frågar för mycket. Hon lovar dock att hjälpa Sam om han i sin tur lovar att hjälpa henne. Med vad vill hon inte berätta… och det blir våldsamt, förskräckligt och alldeles förfärligt. Men också spännande och läskigt som fanken. Spökhistorier lämpar sig utmärkt i så här lite kortare format, men det här är egentligen lika mycket thriller om ungdomsvåld och barn utsatthet.


Det märks att det är i de markerna Rai normalt håller till. Men en otroligt spännande korthistoria som dessutom utspelar sig i december.

Inga kommentarer: