måndag 29 december 2014

Pappersstäder av John Green

PappersstäderFörr eller senare exploderar jag blev ju en sådan mastodontsuccé att det bara är förnamnet! Det kan inte vara lätt att skriva en uppföljare till en bok som förändrat livet för massor av ungdomar. Ändå måste jag säga att Green gör det med bravur för Pappersstäder är en fantastisk bok det också. Helt annorlunda mot ”Förr eller senare..” men jag är lite fundersam kring hur olik den är ”Var är Alaska?” som jag inte läst men som jag minns fick otroligt bra kritik när den kom. Den handlar väl också (om jag inte missminner mig) om en kille som letar efter en tjej som försvinner spårlöst?

För där har vi intrigen i ett nötskal. Quentin och Margo har känt varandra sedan de var två. Nu går de sista året i high school men de senaste åren har de knappt umgåtts. De bor fortfarande grannar men Margo är inte bara skolans drottning, hon är en sådan där tjej som alla lägger märke till vart hon än hamnar. Hon gav till och med nobben åt gitarristen i ett känt rockband när han ville bli ihop med henne. Quentin är däremot inte skolans nörd, men tillhör inte innegänget. Han umgås med de som spelar i skolorkestern, pluggar och är väl populär i sin lilla klick. Han har aldrig släppt Margo dock. Ända sedan den där dagen då de var nio år gamla och hittade en man i parken som hade tagit livet av sig så har de glidit isär, men också delat något som gör att de alltid kommer att vara sammankopplade.

Så kliver Margo in genom Quentins sovrumsfönster en kväll. Som om det var den naturligaste sak i världen. Hon säger åt Q att följa med henne och ta med sin mammas bil. Det blir det tveklöst mest händelserika dagen (natten?) i Quentins liv då de hämnas på en massa människor som gjort Margo oförrätter och ställer till rätta en del också. De har helt enkelt fantastiskt roligt. Och dagen där på är Margo försvunnen. Spårlöst. Hennes föräldrar är mest arga och inte särskilt oroliga för det är inte första gången Margo stuckit hemifrån. Polisen kopplas ändå in men ingen hittar några spår. Tills Quentin ser att Margo tejpat en affisch på sin rullgardin. En plats som ingen annan än Q kan se från sitt sovrumsfönser. Och det blir upptakten. Tillsammans med sina två bästa vänner och Margos bästa tjejkompis så tar de upp jakten på alla ledtrådar. Quentin blir som besatt. Han letar och letar och bryter sig in i byggnader och säker efter Margo. Jakten blir bara mer intensiv när flera av ledtrådarna visar att Margo kanske tänk ta livet av sig, precis som den där mannen de hittade när de var barn.

Jag skulle inte säga att det här är en kärlekshistoria egentligen även om det finns massor av sådana inslag, för naturligtvis är Quentin kär i Margo och har alltid varit det. Margos försvinnande leder dock snarast till att hans och vännernas förhållanden kastas om, liksom hierarkin i skolan de sista skälvande veckorna innan avslutningen. Och trots att Margo är frånvarande så är det ändå hon och hennes försvinnande som totalt dominerar alla händelser i boken. Och hon lockar fram något hos Quentin som han inte visste fanns. Han blir modigare, självsäkrare och gör massor av saker han aldrig trott att han skulle göra, allt för att förhoppningsvis hitta Margo innan det är försent…


Det är ju bara underbart det här. Det är omåttligt roligt men också spännande utan dess like. Jag har ingen aning om hur man skulle klassa den här boken. En ”Coming of age”-roman kanske? Om det fanns en sådan kategori? För här finns inslag av deckare, kärlek, äventyr, roadmovie, vänskap ja, lite av varje. Kan inte fatta att jag inte läst den förrän nu, men den har varit konstant utlånad på biblan. Nu har den ju släppts i pocket så förhoppningsvis kan alla som vill få lite Quentin och Margo i sitt liv. 

1 kommentar:

Lena sa...

Jag tyckte att denna boken var oerhört trevlig.