måndag 22 december 2014

Kokboksmåndag: En bibel för allergiker och sötsugna veganer

Stora boken om naturligt glutenfri bakning (inbunden)
Stora boken om naturligt Glutenfri Bakning av Karolina Tegelaar


Det finns kokböcker också finns det biblar, detta tillhör den senare kategorin. Tegelaar ägnarstor del av sin inledning åt att övertyga läsaren om att det inte behöver vara så svårt som det låter bara för att hon använder sig av annorlunda ingredienser än vi är vana vid i Sverige. I USA har hon stött på många ingredienser (ex Xantangummi) som är standard i allergivänlig bakning, men än så länge är de svåra att få tag i här. Hon tycker dock att det kan vara värt det extra arbetet för att få tag i lite annorlunda ingredienser, för det är ofta de som gör att kakorna går från acceptabla till lika goda (eller godare) än något annat.

Detta måste vara varje allergiker med sockersugs dröm. Det finns sagolika tårtor, maränger (jo, det går!!) munkar, knäck och knäckebröd, allt utan gluten, ägg och mjölk (ja, man väljer ju själv vilken mjölksort man använder och då går det ju utmärkt med ex mandelmjölk eller havremjöl). Hennes passion har verkligen varit att laga gotter som inte är goda TROTS att de är allergivänliga, och det har gjort det här till en makalös bakbok som borde finnas i varje allergiker eller vegans hem! Hon har dock rätt i att det är MÅNGA ingredienser som är svåra att få tag i men hon ger en lista med förslag på inköpsställen i slutet av boken. Man ska inte vara fattig som allergiker dock. Poängen är ju att det är bra att köpa hem rätt mycket av det här och ha stående hemma för när andan faller på.


Ett annat tips är att skaffa ett kök med mycket förrådsutrymmen, för det kan behövas med 10 olika mjölsorter hemma. Väl värt det om man gillar tårtor och har många som fyller år i följd på varandra dock. Och hade jag haft den här kokboken så hade min bröllopstårta förhoppningsvis blivit bra mycket bättre, då när det begav sig för några år sedan. Även om den blev rätt god ändå, förstås.:-)

Inga kommentarer: