måndag 8 december 2014

Kokboksmåndag: Det goda enkla: Maten vi vill laga och äta av Anna Bergenström ochFanny Bergenström

Det goda enkla : maten vi vill laga och ätaDetta är ju inte en vegetarisk kokbok egentligen. Det är heller inte en kokbok som slår på stora trumman eller ropar högt för att synas. Vad det däremot är är en förbaskat trevlig kokbok men massor av goda recept och jag både tror och hoppas att den kommer att ligga inslagen under många julgranar i jul. 

Hör finns både fisk och kötterättter men de har fått stå tillbaka som en ingrediens bland alla andra, vilket är ett befriande annorlunda tankesätt i en ickevegetarisk kokbok. Dessutom finns här lika mycket recept med linser. Det finns sidorätter, efterrätter, recept på fäskost och smaksatt olja, pumpasoppa (jättegod för övrigt) och förslag på vad man kan göra när man får mycket zucchini i skörden. En sallad på vårens blommor och blad och indisk dal. Känns det splittrat och rörigt? Det blir det faktiskt inte. För den gemensamma nämnaren, att det inte ska vara för tillgjort, går igenom det mesta.

Dessutom finns hörfördjupande texter till alla kapitel, om ex olika sorters korn och dess goda egenskaper. Det är en kokbok som känns en den skulle kunna bli ett standardinslag bredvid "vår kokbok" och "Annas mat". Det är lustigt hur mycket Bergenströms har gjort faktiskt har känts som sådana böcker och delvis blivit det också. Jag kommer definitivt återvända till den här många gånger framöver. 

Inga kommentarer: