onsdag 3 december 2014

Jul i stallet

Sam och Sigge och den första julen (inbunden)Sam och Sigge och den första julen av Lin Hallberg

Hallberg har skrivit inte mindre än 18 böcker om Shetlandsponnyn Sigge nu. Tolv lite tjockare och 6 stycken lättare om när Sigge var lite mindre. Den här ska falla i den senare kategorien, den är tunnare än de ”ordinarie” böckerna, men den innehåller å andra sidan ordentligt mycket mer text än de lättlästa så jag skulle sätta den någonstans mittemellan. Eller till och med bland de svårare. För det är absolut en kapitelbok. Som man med fördel dessutom kan läsa högt för sina småttingar.

Här får vi åter träffa både Erik och Simon, bröder och hussar till Sam och Sigge. Deras mamma berättar om hur de först kom till Sverige ifrån England. Hur alla var lite osäkra på hur det skulle gå och inte hade riktigt vant sig vid Sverige än. Det samma gällde hästarna. Den första julen får de dock vara med om många spännane saker. De pyntar stallet med granris och morötter. De letar efter stalltomten och får en ny vän i den lilla kattungen Mojje. Det är ett himla fejande och firande hela tiden och otroligt mycket julstämning då de äntligen lyckas önska fram snön! Tyvärr tar snön lite överhanden så strömmen går, men å andra sidan kan de åka släde! Snacka om julstämning!


Man kan absolut läsa den här boken fristående om man mest är ute efter en julbok. Man behöver inte ens vara så himla hästintresserad. Det blir ju mer av ett sammanhang förstås om man har läst några av de andra Sigge-böckerna tidigare. Jag skulle dock säga att man behöver ha kommit en bit i sin läsutveckling. Det är inte en ”Börja Läsa”-bok som en del av de andra lättisarna. Däremot tror jag att den lämpar sig mer än väl för högläsning för 6-9-åringar. Kanske till och med yngre.

Inga kommentarer: