torsdag 4 december 2014

En perfekt juldeckare för barn!

Julklappstjuven (inbunden)Julklappstjuven av Anna Jansson

Detta är den 12:e boken i ordningen om Emil Wern, barndetektiv på Gotland. Japp, han är son till Maria Wern, polis på Gotland som löser brott i Anna Janssons vuxendeckare. Ska man tro de här böckerna så känns det nog som att det mest är Emil som gör allt jobbet, dock…

Man kan absolut läsa de här böckerna fristående även om det finns en röd tråd. Emil och Alva t ex. Det är inga som helst problem att hoppa in i bok 12 om man inte läst de tidigare däremot, och det är en himla tur, för här har vi en superperfekt julbok! Både att läsa själv och att läsa högt! De som normalt kanske inte läser så mycket deckare kan mycket väl tänkas vilja läsa den här ändå.

En tjuv av det otäckare slaget härjar i Visby. Det är nämligen någon som bryter sig in hos folk mitt i natten, utklädd till tomte, och snor alla julklappar familjerna lagt under granen!! Och ingen förstår hur tjuven lyckas ta sig in! Över allt är det låst, men det verkar som att hen har tagit sig in via altandörren på alla hus, men ingen lämnar ju altandörren öppen under natten, mitt i vintern.

När en tjuv bryter sig in hos Emils granne så bestämmer han sig för att detta är ett fall för honom och hans detektivbyrå. När det dessutom är någon som bryter sig in hos Alva, hans tjej, ja, då går det för långt! Tjuven måste stoppas! Det gäller bara att räkna ut var hen ska slå till härnäst…

Alltså ni hör! Tomtar, julklappar, julgodis, snö! Precis hur juligt som helst! Och spännande dessutom! Det är inte så att man direkt räknar ut vem tjuven är! Perfekt för 8-11-åringar att läsa själva och kanske till och med för yngre än så om man läser högt tillsammans med dem.

Inga kommentarer: