onsdag 31 december 2014

Årsbästalistan

Ja, 122 böcker blev det alltså i år. Inte så illa pinkat när man har en nästan 2-åring hemma ändå. Visserligen en del enklare böcker där då men också en del tegelstenar.

Jag tänkte försöka mig på en form av topplista. Alla listar ju årets flippar och floppar överallt i bloggvärlden just nu. Här kommer mina favoriter i alla fall.

Årets bästa ungdomsroman: Eleanor & Park av Rainbow Rowell
Måste le när jag skriver om den här. För en finare Romeo & Julia-historia får man leta efter. Om ungdomarna i 80-talets USA som är så olika varandra men ändå finner en väg till varandras hjärtan trots att ddet inte finns någon som uppmuntrar dem. Samtidigt är det så mycket mer än en kärleksroman för Eleonors liv är förbaskemig inte lätt. Så glad att Rainbow Rowell tycks ha lyckats nå ut i Sverige också för i vår kommer en ny bok av henne.

Årets bästa deckare: Medan mörkret faller av Anna Lihammer
Skulle mycket väl kunna vara årets bästa bok alla kategorier för min del. Sverige, 30-tal, rasbiologi, mord, universitetsmiljö och riktigt intressanta karaktärer. Dessutom säger den här boken så himla mycket om vår tid idag också. Det är lätt att se sitt eget samhälle speglas i historien trots att den är mästerligt återberättat. Det märks verkligen att Lihammer är historiker för det känns verkligen som att man befinner sig i ett kalare, torftigare Sverige för 80 år sedan.

Årets seriealbum: Snyggast på festen av Nina Hemmingsson
Min girl crush på Hemmingsson visste inga gränser efter det här albumet och det håller i sig. Hemmingsson for president.

Årets skräckis: Oceanen vid vägen slut av Neil Gaiman
Hade kanske lika gärna kunnat sätta den här under årets "fantasy" eller någon annan rubrik, men det är en förbaskat otäck historia så skräckis fick det bli. Tänk er att HP Lovecraft och Mary Poppins skulle få ett kärleksbarn? Ja, ungefär så här skulle nog resultatet bli. Det är så fruktansvärt otäckt emellanåt, kanske framför allt för att allt utspelar sig i en liten småstad i 60-talets England. Med små barn med skrubbsår på knäna, nannys och grannar med kor.

Årets kokbok: Green kitchen stories –Läckra vegetariska vardagsrecept av David Frenkiel & Luise Vindahl
Alltså, 2014, vilket kokboksår det har varit. Inte sett till maken på åratal! Detta var inte en lätt kategori att bestämma sig i och jag har ändrat mig många gånger om. Om det får tid så tänkte jag försöka mig på en kokbokstopplista också, men tills dess så tror jag att jag ändå bestämt mig för att det här är årets bästa kokbok. Så mycket nytt, grönt och enkelt. Vardagsrecept, jo visst, men tycker allt att här finns mycket som kan användas till nyårsmiddagen också. 

Årets tegelsten: Nattfilm av Marisha Pessl
Pessls egenskapade värld höll vig fången ett bra tag i somras.

Årets besvikelse: Allegiant av Veronica Roth 
Ja, den var ju inte direkt dålig, men höll så inte för förväntningarna.

Årets klassiker: Maurice – E M Forsterde och förståeligt. Forster var itne på sin topp när den här boken först kom ut men han är en stor författare vars alla verk förtjänar att läsas om och om igen. Att den här inte kom ut förrän efter hans död 1971 kan man också förstå. Homosexualitet var kontroversiellt både när han först skrev den för 100 år sedan men också vid hans död, även om han själv tyckte att den var förlegad vid det laget. Fantastisk bok. Läs! 
Ja, att en här boken kom på svenska först nu är både förvånan

Årets bästa illustrationer: Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt
Behöver egentligen inte motivera det här för det torde vara självklart för alla som läst den. Dessutom en himla bra bok. Jag vill kopiera upp alla bilder i A3 och tapetsera väggarna med dem! Så himla fin är den här boken!

Årets förälskelse: You had me at hello av Mhari Mcfarlane.
Blir varm i magen bara jag tänker på den här boken. Så mycket humor, feelgood, kärlek och Ben, alltså, tänk om han fanns på riktigt. Kan man bli kär i en fiktiv karaktär? Klart man kan. 

Ja, det var min årsbästalista det! Hur ser era ut? Vilken var årets bästa roman? Årets feel good? Årets mest oväntade läsning?

6 kommentarer:

Johannas deckarhörna sa...

122 var inte dåligt :) Gott Nytt År!

bloggbohemen sa...

Medan mörkret faller var grymt bra! Hoppas den får riktigt många läsare.

Hermia sa...

Läser din årslista på ett kallt B&B i Florens så du är här du med :) Har läst två på din lista - läskiga Linhammar och Maurice som du skrev så fint om. Men min topplacering är Wolf Hall. Gott nytt läsår! Florens väntar på er!

bokomaten sa...

Åh, tack snälla du, Hermia! Känns på riktigt mycket bättre nu. Längtar så det skaver i kroppen men känns som att jag är där också lite nu.:-) Lyssna lite på musik, se fyrverkerier och drick lite prosecco för mig också.:-)

Det mörka tornet sa...

Imponerande siffror!! Vi har samma besvikelse i år. Gott nytt bokår!!

Eli sa...

Förra året älskade jag Kanske är det allt du behöver veta, När man skjuter arbetare, The Terror, Den nya kvinnostaden och Liksom helt magiskt. Med flera :) http://elilaserochskriver.se/2014-ars-basta-bocker/

Håller med om Green Kitchen Stories! Så inspirerande när en varit vego i många år och behöver ny inspiration. Är så himla nyfiken på Medan mörkret faller, måste absolut läsa!