tisdag 25 november 2014

Kunskapens frukt av Liv Strömquist

Kunskapens frukt (häftad)Äntligen blev det min tur på bibblan att få läsa Liv Strömquists senaste album. Det är ju helt galet vad briljant hon är. Smart, påläst och otroligt rolig. Ibland blir jag faktiskt provocerad men jag förstår samtidigt att et ligger ganska mycket hos mig. Jag är ju en del av det samhälle hon beskriver med normer och tabun. Jag tycker också att det är genant och samtidigt även ointressant att diskutera menstruation och kvinnors könsorgan. På samma sätt som jag tycker att det skulle vara urbota tråkigt att läsa en serieroman om mäns könsorgan (och otroligt mycket mer tråkigare än det här). Vad jag VERKLIGEN tycker är roligt är däremot att läsa Strömquists observationer och iakttagelser av hur man historiskt sett på manligt/kvinnligt och där inkluderas ju även ovan nämnda områden. Jag skrattar hysteriskt när jag läser vissa texter som är fantastiskt välformulerade. Det är verkligen för ironin och den språkliga briljansen man läser den här romanen, teckningarna är bara där för att illustrera och förtydliga poänger.

Jag sätter verkligen kaffet i halsen flera gånger när jag läser men kan inte låta bli att skratta och samtidigt ha all beundrar för Strömquist. Hon måste ha lagt ner otroligt mycket tid på efterforskningar. Hela det inledande kapitlet med ”Män som varit för intresserade av det som brukar kalas Det kvinnliga könsorganet” är hysteriskt kul. Och hon fortsätter att rada upp poäng efter poäng. Jag kan inte hjälpa att jag sitter och rodnar på bussen däremot när jag läser en del av det här och inser att det är STORA grafiska bilder och ord som VULVA står i stora bokstäver överallt på sidorna.=)

Riktigt lika förälskad som jag var efter att ha läst Nina Hemmingsson för några veckor sedan, de är jag inte, men nära nog. Gud, vad vi behöver mer människor som Liv Strömquist. Hon plockar poäng efter poäng och jag älskar det. Även om den prydare delen av mig blir aningens… chockad.=)

Inga kommentarer: