måndag 3 november 2014

Kokboksmåndag: Mera vego –mat för hela familjen av Sara Ask och Lisa Bjärbo

Mera vego : mat för hela familjen (inbunden)
Det har redan skrivits otroligt många inlägg och hyllningar av den här boken överallt men jag har väntat lite med mitt inlägg för att riktigt testa igenom den och få en känsla för den.


Detta är en bok som riktar sig till stressade småbarnsföräldrar som känner att de äter för lite grönt men som inte tycker att e har så mycket tid att fundera ut nya rätter och dessutom äter ju inte barnen grönsaker och de måste ju ha protein osv… Ja, ni har ju hört argumenten själva förmodligen. Det är bara en vecka sedan jag sist fick frågan om att tipsa om just en sådan här bok. Bjärbo och Ask skriver en del i inledningen om positiva anledningar till att äta vegetariskt och peppar verkligen läsaren. Jag tycker dock att den fungerar ganska bra även för en sådan som mig. Som är van vid att laga vegetarisk mat, även vegansk mat numera, men som plötsligt inte har tid att lägga timmar i köket på avancerade rätter och långkok. Jag kan inte längre ägna kvällarna åt att testa nya produkter och smaker på samma sätt som innan Pocketen föddes och då försvinner en del av inspirationen, faktiskt. Att bli peppad till varierad snabbmat är däremot kul. Och gott. Och det är tydligt market vilka rätter som är veganvänliga, vilket är ganska många faktiskt. Och en hel del av de som inte är veganvänliga kan jag lätt göra om i alla fall. Plättar utan ägg, t ex.


Ok, jag ska erkänna, mycket av det här är sådant som jag ofta redang ör, så kanske att den passar bättre för någon som är lite mer nybörjare men det jag testar är gott och det är ändå relativt mycket som jag inte hade kommit på annars en trött onsdag. Rödbetsrisotto t ex. Mumma! Kommer definitivt att göras igen. Var verkligen en hitt på Halloween. Chokladbollspralinerna kommer jag förmodligen göra varje jul framöver nu också. Snabbgodis är inte att förakta. Dessutom är den riktigt snyggt utformad. Bläddervänlig, färgglada klara bilder, luftig text… Med beröm godkänt Ask och Bjärbo. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej bokomaten! Tänkte fråga dig en veganfråga :) på lördag tänkte jag bjuda in ett kinkigt sällskap på fika klockan två. Det kommer troligen en vegan, en glutenintolerant vegetarian och en kinkig diabetiker. För att lösa kakproblemet har jag därför kikat lite på raw food-trenden och nu bakat en rejäl chokladmoussetårta! Var oerhört nöjd med mig själv tills det visade sig att diabetikern inte var jätteförtjust i kokos -suck! Har du något bra tips på vad man kan byta ut kokosolja mot och fortfarande baka veganskt? På lördag får nog diabetikern faktiskt bara tiga och lida, men till nästa gång? Din veganintresserade läsare Anakin

bokomaten sa...

Hej kära läsare! Nu tillhör jag lyckligtvis de som gillar kokos men har lite svårare för bakverk som stått i flera dagar..;-) Det kommer säkert att bli en succé ändå dock! Vad du kan byta kokosoljan mot beror lite på i vilket syfte du användt den. Om det är som matfett så är det enkelt att ta ex rapsolja då den smakar mindre. Till en chokladmousse skulle jag dock rekommendera avokado. Mina avokado, kakao och socker. Finns många bra recept på det och går också i linje med raw food-trenden. Mumma!

Lotta sa...

Hej! Vilken bok ska jag välja - "Mera vego" eller "Veckans vego"? Och vad skiljer dem åt? Jag gillar Sara Begner men hittade nu Mera vego på bokrean. Hoppas du har koll på båda böckerna. =) Tack på förhand! /Lotta

Bokomaten.. sa...

Det handlar nog lite om hur du tänkte använda dem och hur din familjesituation ser ut. Sara Begnér har massor av erfarenhet inom vego och det är nog en bra bok om man kan tänka sig att planera lite i förväg för att få stor utdelning sedan. Mera Vego är ypperlig för barnfamiljen! Dessutom kostar den bara 70 spänn på på Bokus just nu om man har medmerakort så köp båda, vet jag.;)